Ciucă: Avem cantitatea de gaz necesară pentru a trece iarna

Guvernul României
Guvernul României

Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, că România are cantitatea de gaz necesară pentru a trece iarna.

„În momentul de față continuăm să înmagazinăm gaze în depozitele proprii și am reușit să atingem un procent de 70%, ceea ce este foarte încurajator pentru realizarea obiectivului astfel încât să ne asigurăm că avem cantitatea de gaz necesară pentru iarna 2022-2023 și sunt convins că, așa cum ne-am asumat, prin demersurile pe care ministerul Energiei încearcă să le facă, vom avea garanția unei aprovizionări continue în perioada următoare.”, a transmis premierul.

„Putem să transmitem un mesaj cât se poate de clar, acela că pentru cetățenii țării noastre, pentru economia românească, avem cantitatea de gaz necesară să putem trece iarna dintre anii 2022-2023. Așa cum bine știți, săptămâna trecută am înființat comitetul interministerial care are ca obiect principal asigurarea rezilienței energetice pentru perioada următoare, precum și concretizarea investițiilor în energie. Sunt demersuri care au început să funcționeze, am primit deja rapoartele de la Ministerul Energiei în ceea ce privește proiectele care urmează să fie implementate pe termen scurt și pe termen mediu și lung.”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Virgil Popescu: Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea de gaze naturale în acest moment

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, că nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea de gaze naturale în acest moment.

'Înmagazinarea în depozite pentru iarnă a depăşit cu mult graficul asumat. La 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. Suntem deja la 70%. Estimăm că, probabil, în cursul lunii septembrie, vom ajunge la acei 80% minim şi continuăm să înmagazinăm. Fluxurile de intrare de gaze naturale în România sunt în parametrii normali. Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur, pot să existe situaţii punctuale în piaţă care ar trebui sesizate şi, evident, cei care trebuie să vegheze asupra pieţei de gaze naturale să ia decizii de verificare', a afirmat Popescu, la începutul şedinţei de Guvern.

El a amintit că a transmis la începutul săptămânii raportul cu privire la investiţiile din domeniul energetic solicitat de premier şi a menţionat că, în prezent, se face evaluarea proiectelor depuse prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

'Suntem bucuroşi să avem foarte multe proiecte depuse. Practic, a fost dublat numărul de proiecte faţă de evaluarea iniţială a anvelopei financiare, de 500 de milioane de euro, sunt peste un miliard de euro depuse, suntem în evaluare şi suntem convinşi că acel apel de proiecte va avea succes. La sfârşitul acestui an, vrem să demarăm, împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Agenţia de Investiţii în Agricultură, acel proiect pentru agricultură, acele fonduri destinate industriei alimentare şi celor din agricultură. Lucrăm la caietele de sarcini', a explicat ministrul.

Popescu a îndemnat municipalităţile să participe la apelul de proiecte destinat unităţilor administrativ-teritoriale.

'Avem în continuare în lansare programul de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pentru UAT-uri - 380 de milioane de euro la dispoziţia UAT-urilor. Până acum avem un singur proiect depus, este principiul 'primul venit, primul servit'. Am prelungit cu la o lună termenul, la solicitarea Asociaţiei Municipiilor. Avem doar proiectul depus de către municipalitatea Constanţa, care va intra în evaluare, şi pe această cale fac apel către municipalităţile care doresc să participe la acest apel să-şi finalizeze studiile de fezabilitate şi să poată să participe la acest call de proiecte foarte important pentru a asigura o eficienţă a producerii energiei electrice şi termice în cogenerare', a adăugat ministrul Energiei.

Cutremur cu energia electrică și gazul. E.ON, situație financiară. Bombă cu ceas pentru milioane de români! Riscăm să ne încălzim, suflând în palme, la iarnă. Avem documentul

Situația financiară dificilă a societăților din grupul E.ON și negăsirea de soluții din partea statului român ne poate duce la situația în care, la iarnă, să ne încălzim suflând în palme. Sursele DC News spun că dacă își vor depune licențele, fiind în pragul falimentului, în câteva luni, România va fi în colaps total.

Conducerea E.ON a informat deja Guvernul privind această situație și cere, de urgență, găsirea unor soluții.

E.ON România, acționar majoritar al furnizorului de energie electrică și gaze naturale E.ON Energie România S.A., aduce în atenția guvernanților situație financiară, extrem de critică, cu care se confruntă ca urmare a deficitului de numerar extraordinar, starea de fapt având implicații deosebit de grave asupra siguranței în aprovizionarea consumatorilor finali din România.

Grupul E.ON România este total vulnerabilizat de efectul coroborat al creșterii galopante a prețurilor la energie pe componenta angro a pieței și modul de implementare a soluțiilor legislative care au condus la întârzieri semnificative în efectuarea plăților aferente schemei suport către societatea de furnizare și, pe de altă parte, la probleme în fluxul de numerar al Delgaz Grid S.A. prin decizia politică de înghețare a tarifelor de distribuție pe anul în curs. 

Starea de fapt a dus la strângerea unui datorii de 2,6 miliarde de lei, în creștere cu 1,9 miliarde de lei față de luna decembrie 2021. La această sumă se adaugă facilități de emitere scrisori de garanție în valoare de 665 milioane lei pentru garantarea livrărilor de energie electrică și gaz din sezonul rece și a investițiilor în rețeaua de distribuție.

Această evoluție a datoriilor financiare indică o degradare accelerată a solvabilității societăților, cu impact semnificativ în posibilitatea de finanțare adițională de pe piața bancară. Gravitatea situației descrise are ca afect și creșterea ratei de dobândă aferente acestor împrumuturi, înregistrându-se o creștere de peste 250% într-un orizont de timp de opt luni.

Ambele societăți sunt grevate de riscul a-și atinge limita maximă de contractare de împrumuturi în termen de două luni, cu consecințe extrem de grave, după cum urmează:

1. imposibilitatea asigurării, în condiții optime, a furnizării energiei electrice și a gazelor naturale către consumatoriin din portofoliul propriu, în special în contextul apropierii sezonului rece ce presupune o creștere generalizată a consumurilor.

2. imposibilitatea operării, în condiții de siguranță și securitate, a rețelelor de distribuție, respectiv întreruperi în furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale către consumatori.

3. imposibilitatea asigurării consumului tehnologic - gaze naturale și electricitate - și inducerea de dezechilibre majore în sistemele de transport energie electrică și gaze naturale.

4. imposibilitatea returnării împrumuturilor contractate și, prin aceasta, afectarea întregului sector bancar, aflat astăzi aproape de o expunere maximală față de sectorul energetic.  

5. imposibilitatea continuării activității în condiții normale (plăți salariale, plăți către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, contractori etc).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel