România are asigurate, la acest moment, 'cantităţile necesare de energie şi de gaze naturale', a afirmat, joi, premierul Nicolae Ciucă, care a adăugat că autorităţile fac în continuare demersuri pentru a putea avea garanţia rezervelor necesare, astfel încât să se poată interveni şi în cele mai complicate condiţii meteorologice pe perioada sezonului rece.
'S-a discutat foarte mult despre capacitatea noastră de asigurare a energiei şi gazelor. În acest moment, putem să transmitem fără temere că avem cantităţile necesare de energie şi de gaze naturale. Se întreprind în continuare demersuri pentru a putea să suplimentăm şi să avem garanţia rezervelor, astfel încât să fim în măsură ca, în funcţie de condiţiile meteorologice, să putem să intervenim chiar şi în cele mai complicate condiţii meteorologice', a declarat Ciucă, la o videoconferinţă cu prefecţii pe tema măsurilor întreprinse în vederea pregătirii sezonului de iarnă 2022 - 2023.
El le-a cerut prefecţilor să monitorizeze atent implementarea planurilor de măsuri aprobate pentru sezonul de iarnă şi să comunice priorităţile din teritoriu care pot fi rezolvate punctual de la nivelul Guvernului.
'Este nevoie ca, în perioada imediat următoare, să avem foarte clar elementele de prioritate pe care putem să le rezolvăm de la nivelul Guvernului, de la nivelul administraţiei centrale şi să continuăm să colaborăm cu structurile din teritoriu astfel încât să putem interveni punctual, acolo unde este nevoie. (...) Există planuri la nivelul fiecărei Prefecturi, există planuri la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, planurile acelea trebuie în continuare să fie verificate şi, desigur, prin structuri foarte bine destinate să continuăm monitorizarea şi coordonarea pentru punerea în aplicare a măsurilor din planuri, iar de la nivel central să verificăm toate aceste demersuri întreprinse, aşa cum au fost ele solicitate şi transmise fiecărei Prefecturi în parte', a completat prim-ministrul.
Premierul le-a mai solicitat prefecţilor şi miniştrilor de linie să asigure coordonarea activităţilor cuprinse în planurile de acţiune şi dialogul interinstituţional atât pe verticală, cât şi pe orizontală.
'Eu vă îndemn ca în perioada următoare să existe mai multă coordonare şi dialog interinstituţional atât pe verticală, cât şi pe orizontală şi, de asemenea, vă îndemn să semnalaţi orice problemă cu care vă confruntaţi, astfel încât să ştim de ea din vreme, pentru a putea să luăm măsuri în timp oportun', a menţionat Nicolae Ciucă La videoconferinţa cu prefecţii au mai participat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, Virgil Popescu, ministrul Energiei, şi Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, notează Agerpres.
Vor primi românii din categoria vulnerabilă vouchere de încălzire din bani europeni?
Ministrul Investițiilor şi Fondurilor Europene a anunţat că se pregătește un nou set de vouchere pentru a sprijinii românii cu facturile la energie. Mai exact, potrivit ministrului Investițiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, este vorba despre fonduri europene acordate prin "vouchere de reziliență socială" prin care românii pot face modernizări în locuințe, atât de necesare în această criză energetică.
Direct de la Bruxelles, eurodeputatul liberal Rareș Bogdan, în cadrul unei intervenții telefonice la România TV, a declarat că fonduri pentru finanțarea acestor vouchere ar exista, dar încă nu au fost purtate discuții despre includerea costurilor voucherelor în programele de finanțare existente.
Mai mult, Rareș Bogdan a declarat că finanțarea din fonduri europene a acestor vouchere se va face doar cu acordul Comisiei Europene.
”Dacă Comisia Europeană permite, de ce nu? Există bani pentru investiții și sper că o bună parte din acești bani să meargă în investiții pe producere de energie, pentru că, repet, România poate fi un jucător global. Avem bani și pe REPowerEu, avem bani și pe Fondul de Tranziție Justă, deci nu văd de ce nu am putea găsi o formulă prin care am putea să ajutăm atât companiile, cât și persoanele vulnerabile”, a declarat Rareș Bogdan.
În cadrul emisiunii, Rareș Bogdan a fost întrebat care ar fi alternativa în cazul în care Comisia Europeană nu va fi de acord cu acordarea de bani europeni pentru a finanța acest ajutor de încălzire promis populației.
”Vorbesc doar când sunt foarte informat. Permiteți să mă interesez atât la Comisie cât și la ministerul nostru. E o problemă complet nouă. Nu s-a discutat până acum de asta. Discuția pe care am avut-o până acum la reprezentanța României din Bruxelles cu domnul Boloș și cu doi secretari de stat care l-au însoțit, unul de la UDMR și unul de la PSD, a fost strict pe partea de investiții și propunerea noastră a fost să meargă cu precădere în zona de producere de energie în așa fel încât România să poată furniza energie și în afară, nu doar să consume, și, de asemenea, discuțiile care s-au purtat până acum au fost de capacitarea celor care fac investiții în zona Buzău și în zona regiunii maritime, să urgenteze investițiile de extracție de gaz, pentru că existe mari depozite de gaz în subsolul României și el trebuie să ajungă cât mai rapid pentru a putea fi folosit în interesul nostru, al industriilor, pentru locuințele private și, de asemenea, să devenim exportatori. Astea au fost discuțiile”, a declarat Rareș Bogdan, europarlamentar PNL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu