Premierul Nicolae Ciucă a vorbit joi, în judeţul Maramureş, despre ajutorul pentru plata facturilor la energie.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, despre ajutoarele pentru susţinerea cetăţenilor vulnerabili în plata cheltuielilor pentru energie, că „sunt măsuri care au fost anunţate de ministrul Boloş, iar banii sunt din acei 10% din fondul de coeziune, decizie luată la nivelul UE, pentru a se asigura protecţia cetăţenilor vulnerabili, combaterea sărăciei energetice şi asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri”.
„Valoarea nominală specifică acestui procent de 10% este de 2,1 miliarde de euro. Din această sumă, o componentă va fi alocată pentru sprijinirea populaţiei vulnerabile şi la nivelul Ministerului Investiţiilor se lucrează la formula tehnică, discutăm de aproximativ 800 sau 900 de miliarde de euro”, a spus Nicolae Ciucă.
„Discutăm de două calupuri, pentru noiembrie 2022 - martie 2023 şi noiembrie 2023 - martie 2024. Ele vor fi asigurate în sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, pentru această iarnă iar pentru iarna viitoare, în luna septembrie”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă a spus că, prin solicitarea făcută Consiliului de a lua deciziile necesare pentru a primi România, Bulgaria şi Croaţia în Schengen, Comisia Europeană reconfirmă faptul că ţara noastra este pregătită şi ar trebui să adere la spaţiul Schengen.
„Comisia Europeană a reconfirmat astăzi că România este pregătită şi ar trebui să adere la Schengen. Am îndeplinit criteriile din 2011. Suntem pregătiţi să ne îndeplinim responsabilităţile şi să facem parte din Schengen, ca simbol al unei integrări europene aprofundate”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri, pe Twitter.
Comisia Europeană cere Consiliului să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen. Într-o comunicare adoptată miercuri, Comisia salută reuşitele celor trei state membre ale UE în aplicarea regulilor Schengen.
„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen - n.r.). Iar UE este pregătită să le primească", a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
„Este momentul să spunem 'Bine aţi venit'. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre (...) Aşteptarea a fost prea mare", a mai spus ea.
„România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării", se arată în comunicarea Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News