Imnul, drapelul şi stema ne definesc identitatea şi reprezintă legătura trainică între trecutul, prezentul şi viitorul poporului nostru, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă.
„Este Ziua Imnului Naţional al României, o sărbătoare a conştiinţei şi unităţii noastre naţionale şi un prilej de a ne aminti despre începuturile destinului european al românilor, care în perioada paşoptistă s-au raliat celorlalte mişcări revoluţionare din Europa acelor vremuri. Ales pentru mesajul său mobilizator imn al Revoluţiei paşoptiste, 'Deşteaptă-te, române' a devenit imn al României post-decembriste după ce acordurile şi versurile sale mobilizatoare au răsunat şi i-au motivat pe români în multe alte momente de răscruce ale istoriei, de la Războiul de Independenţă şi cele două Războaie Mondiale, până la revolta muncitorilor din Braşov din 15 noiembrie 1987 şi, apoi, în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989.
Asemuit de Nicolae Bălcescu cu o Marseilleză a românilor, 'Deşteaptă-te, române' ne umple de emoţie, glorificând istoria şi eroii neamului. Imnul naţional, drapelul şi stema ne definesc identitatea şi reprezintă legătura trainică între trecutul, prezentul şi viitorul poporului nostru, dar şi simbolul capacităţii ţării de a traversa cu bine perioadele dificile şi de a se dezvolta valorificând oportunităţile create prin voinţa cetăţenilor săi ', a afirmat Nicolae Ciucă.
„De Ziua Imnului Naţional, îmi doresc să rămânem mereu uniţi în jurul simbolurilor noastre naţionale şi al idealurilor apărate cu jertfe de înaintaşi. La mulţi ani, României născute din aspiraţiile lor pe care noi suntem datori să o transmitem şi mai bună urmaşilor noştri! La mulţi ani, imn al sufletului românesc!”, a mai transmis Ciucă.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis, vineri, un mesaj de ziua Imnului Naţional, în care subliniază că acesta reprezintă un reper al naţiunii şi îi îndeamnă pe români să asculte mesajul său 'tulburător de actual', în contextul dificil de securitate din regiune.
Conform unui comunicat de presă al MApN, ministrul aminteşte că Imnul a fost născut din 'fericita simbioză dintre geniul muzical al lui Anton Pann şi binecunoscutul poem al lui Andrei Mureşanu, 'Un răsunet', în conjunctura istorică favorizată de idealurile Revoluţiei de la 1848', 'Deşteaptă-te, române!' fiind intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea.
„Cântecul şi-a cucerit rapid locul în inimile românilor patrioţi, impunându-se, în epoca sa, drept un simbol al redeşteptării conştiinţei originii noastre româneşti, un catalizator al trezirii demnităţii naţionale, a unităţii de neam şi de limbă. În marile bătălii purtate de poporul român în secolele care au urmat, de la Războiul de Independenţă, până la Primul şi Al Doilea Război Mondial, acordurile acestui cântec legendar au însufleţit şi purtat spre victorie mii şi mii de ostaşi cu tricolorul la piept', adaugă Vasile Dîncu.
La 1 Decembrie 1918, spune el, cei peste 100.000 de români adunaţi la Alba Iulia, veniţi din toate colţurile ţării pentru a fi martorii celui mai important moment al istoriei noastre, înfăptuirea Marii Uniri, au vibrat din nou, la unison, pe melodia marşului 'Deşteaptă-te, române!'. „Interzis în perioada comunistă, dar niciodată uitat de români, 'Deşteaptă-te, române!' a triumfat la Revoluţia din Decembrie 1989, reconfirmând-şi puterea şi vocaţia de a uni energiile românilor şi impunându-se ca imn naţional. În mod firesc, ziua de 29 iulie, data primei intonări publice, a fost stabilită, prin lege, în anul 1998, drept Ziua imnului naţional al României. Străvechiul marş patriotic este, astăzi, intonat în deschiderea ceremoniilor militare şi a marilor evenimente publice ale statului român', mai spune ministrul Apărării.
El evidenţiază, în contextul celebrării din această zi, situaţia complicată de securitate din regiune. „De ziua Imnului Naţional, îndemn pe fiecare dintre noi să zăbovească, preţ de o clipă, şi să asculte mesajul său tulburător de actual. În situaţia complicată de securitate care se manifestă în regiunea noastră, cu nori grei de război întunecând cerul Ucrainei vecine, românii au dovedit că ştiu şi pot acţiona în unitate pentru apărarea valorilor naţionale şi a aliaţilor noştri şi că duc mai departe valorile străbune, oferind cu generozitate adăpost zecilor de mii de ucraineni care s-au refugiat în ţara noastră', afirmă Vasile Dîncu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News