Premierul Nicolae Ciucă l-a întrerupt pe ministrul Petre Daea.
În cadrul ședinței de Guvern de joi, 20 aprilie 2023, premierul Nicolae Ciucă l-a întrerupt pe ministrul Petre Daea, care vorbea în afara subiectului și aparent fără noimă:
„Disconfortul pe care l-am avut ca ministru și cu responsabilitatea pe care o am nu pot să nu răspund cu preocupare și, în același timp, cu logica juridică și ... trebuie susținută“, spunea Petre Daea, moment în care premierul Ciucă a intervenit.
„Domnule ministru, îmi cer scuze! Eu cred că este cât se poate de corect să le spunem românilor și să le aducem aminte tuturor faptul că, în acest moment, agricultura din România beneficiază anual de un sprijin financiar prin care se asigură plăți directe către fermieri în valoare de 2,9 miliarde de euro. În interiorul acestor bani sunt cuprinși și banii de investiții în agricultură.
Aproximativ 2 miliarde de euro sunt plățile directe, iar aproximativ un miliard sunt bani europeni care merg în investițiile din agricultura României. Este o situație în care oamenii trebuie să știe că toate aceste măsuri trebuie coordonate și trebuie avut în vedere, pe măsura sprijinului reciproc și a eforturilor comune pe care le facem, atât pentru protejarea fermierilor noștri, cât și pentru ajutorul pe care trebuie să îl acordăm Ucrainei“, a spus premierul Ciucă.
„Absolut de acord cu ceea ce spuneți, domnule prim-ministru! Din 2,9 milairde, 75% vin din Uniunea Europeană. Din angajamentele pe care le avem și dorința de a fi aproape de fermieri, ne-am proiectat să repsectăm legea și să fim cât mai operativi. 7 ore au fost ieri de videoconferință (...)“, a continuat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunţat că un grup de specialişti urmează să finalizeze, joi, măsurile de securizare pentru produsele ucrainene care tranzitează teritoriul României, conform Agerpres.
Petrea Daea a precizat că la nivelul Ministerului Agriculturii, reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Finanţelor şi ai ANSVSA lucrează la un mecanism tehnic privind culoarul de tranzit al grânelor.
"În condiţiile în care porţile de intrare la cele patru state au fost închise, mă aştept ca acest import de cereale să se îndrepte către România. Şi am venit cu două măsuri care sunt legitime, necesare, în consonanţă cu normele europene şi niciodată în afara lor. Şi anume, să facem de data asta verificarea tehnică calitativă direct la vamă... Că te aştepţi acum, în condiţiile în care Slovacia a avut acest semnal de creştere a nivelului de pesticide, de ce nu eu, România, să nu mă adaptez, în condiţiile în care a fost acolo? Al doilea lucru pe care ni l-am propus este acela de a monitoriza transporturile pe teritoriul României care au altă destinaţie, cu alte cuvinte culoarul de tranzit", a afirmat el în debutul şedinţei de guvern.
El a făcut apel la susţinerea Executivului, menţionând că sunt "multe puşti" care l-ar viza.
"Toate aceste chestiuni sunt bine puse la punct şi vă cer sprijin, stimaţi colegi, să nu mă lăsaţi în luptă singur. O pot duce, dar...", a spus Daea.
"Presupun că până acum nu v-aţi simţit singur, în toată...", a intervenit premierul Nicolae Ciucă, râzând.
"Nu, până acum nu, dar v-am rugat...", a adăugat Daea.
"Nici de aici înainte, domnule ministru, nu o să fiţi", l-a asigurat premierul.
"Păi, să nu mă lăsaţi singur, fraţilor, că sunt multe puşti pe mine, văd", a mai spus Petre Daea.
Ministrul a făcut referire şi la hotărârea pe care Guvernul o va aproba în şedinţa de joi, privind alocarea a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru fermieri.
"Ieri am dat drumul la actul normativ şi v-am rugat şi pe dumneavoastră să îmi daţi posibilitatea ca să fie avizat rapid, în aşa fel încât în Monitorul Oficial să apară astăzi. Apare astăzi. Nu întârziem un minut. Păi, nici pe linia de front nu se acţionează chiar aşa. Ducem aceşti bani - în 15 zile avem soluţia juridică pentru a-i distribui - numai pentru cei care au în depozite grâu la 1 februarie şi numai pentru o singură cultură, pentru grâu. Urmând ca sumele care vor fi repartizate din acea sumă totală, care vine tot din rezerva de criză de o sută de milioane, să o procesăm pe această direcţie, având posibilitatea legală să vedem ce soluţii putem găsi din acest punct de vedere, că 200% putem creşte prin bugetul naţional", a explicat el.
Ministrul Agriculturii a precizat că miercuri a participat la o videoconferinţă cu omologul ucrainean, cu miniştrii din ţările aflate în proximitatea războiului, precum şi cu comisarii europeni din domeniul agriculturii şi al comerţului.
"Videoconferinţa a început cu atragerea atenţiei de către vicepreşedintele Comisiei (Valdis Dombrovskis, n.r.), spunând către statele care au luat această măsură unilaterală că este ilegală şi că îi roagă să intre în dispozitivul legii, în aşa fel încât să putem beneficia în continuare de un sprijin pe care l-a oferit Comisia Europeană", a amintit el.
Ministrul Agriculturii a menţionat că se poartă negocieri privind lista produselor care vor fi obstrucţionate la import. Astfel, reprezentanţii Comisiei Europene au propus patru astfel de produse, iar România a susţinut şi includerea făinii de porumb şi a celei de grâu.
"Ţările celelalte au propus şi alte produse. În total s-a extins această listă la zece produse, pe care Comisia la procesează şi a rămas să ne punem de acord", a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu