Ciucă, mulțumiri adresate lui Isărescu (BNR) privind menţinerea cursului leului la un nivel care a asigurat stabilitate

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că există o colaborare foarte bună între Guvernul României şi Banca Naţională a României şi i-a mulţumit guvernatorului BNR pentru modul în care a reuşit să 'instrumentalizeze menţinerea cursului leului' la un nivel care să asigure stabilitate financiară.

Prezent la conferinţa 'România în OCDE: Spre clubul bunelor practici economice internaţionale', premierul Nicolae Ciucă a subliniat că statutul de membru în această organizaţie reprezintă un 'indicator puternic de încredere', contribuind la atragerea investiţiilor directe, dar şi la încrederea pieţelor internaţionale în stabilitatea economică şi a cursului de schimb. 'Investiţiile străine directe, anul trecut, au atins cifra de aproximativ 11 miliarde de euro. Banca Naţională, domnule guvernator, vă mulţumim foarte mult pentru modul în care aţi reuşit să instrumentalizaţi menţinerea cursului leului la un nivel care ne-a asigurat stabilitate financiară şi cred că, aşa cum aţi menţionat, este important să recunoaştem că în tot acest proces, din 2021 încoace, a existat o coordonare şi o colaborare foarte bună între Guvernul României şi Banca Naţională a României şi vă mulţumim', a spus premierul.

El a reamintit că în 2022, România a fost invitată să înceapă procesul de aderare la OCDE, alături de alte cinci state candidate: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru. Nicolae Ciucă a vorbit despre o coordonare şi o complementaritate între Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi aderarea la OCDE, menţionând că ambele implică reforme.

'OCDE este cea mai puternică organizaţie de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70% din comerţul mondial şi aproximativ 80% din valoarea investiţiilor de capital. În prezent, OCDE îşi concentrează eforturile pentru dezvoltarea unor politici în domenii definitorii pentru economia viitorului, precum: transformarea digitală, tranziţia verde, inteligenţa artificială sau protecţia datelor, domenii care sunt de foarte mare interes şi pentru companiile din România şi, desigur, pentru companiile care vin să investească în ţara noastră', a spus el. Premierul a menţionat că procesul de aderare implică 'un efort intens şi susţinut' pe care Guvernul şi autorităţile publice îl vor putea realiza cu sprijinul constant al mediului de afaceri şi al societăţii civile.

'Drumul către obiectivul final, aderarea la organizaţie, va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a statului român, constituind o oportunitate clară pentru transformarea profundă a administraţiei, a instituţiilor şi a societăţii în ansamblul său. Transformările şi reformele care vor fi adoptate vor aduce beneficii semnificative mediului de afaceri, companiilor şi antreprenorilor prezenţi pe piaţa locală', a subliniat acesta.

El a evidenţiat că anul 2022, când România a primit statutul de candidat OCDE, a consemnat 'cel mai înalt nivel' al investiţiilor străine, fapt concretizat în ultima evaluare a rating-ului de ţară, când anumite instituţii şi-au păstrat ratingul, iar în cazul altora s-au înregistrat creşteri.

'În anul 2022, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproximativ 50 de miliarde de euro faţă de anul precedent, adică 4,7%, o creştere semnificativă. Statistica Eurostat pe anul 2022 arată că paritatea puterii de cumpărare a României raportat la celelalte state membre ale Uniunii Europene a crescut, iar indicatorul pentru România a urcat anul trecut la 77%, astfel că ţara noastră a ajuns la acelaşi nivel cu Portugalia, de exemplu. (...) Dorim să continuăm această creştere - la care aţi contribuit şi dumneavoastră, şi aici mă adresez mediului de afaceri - iar aderarea la OCDE constituie un demers firesc în aceste condiţii. Vreau, în acest context, să vă asigur de întreaga noastră determinare în a avea un parcurs cât mai consistent, cât mai coerent şi cât mai rapid în atingerea acestui obiectiv', a mai spus prim-ministrul.

El i-a mulţumit guvernatorului BNR şi pentru faptul că, încă din 2017, a subliniat necesitatea aderării României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică.

'Salut deschiderea Băncii Naţionale a României, a Autorităţii de Supraveghere Financiară şi a Ministerului Finanţelor în vederea implementării standardelor OCDE din domeniile lor de activitate, precum şi participarea activă a reprezentanţilor instituţiilor la lucrările comitetelor şi grupurilor de lucru din cadrul organizaţiei. Procesul de aderare la OCDE semnifică accederea în clubul economiilor avansate, cu reguli clare şi norme foarte bine definite, care asigură un grad înalt de transparenţă şi predictibilitate economiei locale, elemente indispensabile pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri dinamic şi prosper', a mai declarat Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel