Reforma administraţiei publice reprezintă unul din obiectivele principale ale programului de guvernare, iar procesul de descentralizare a competenţelor către administraţiile locale continuă şi este o prioritate, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Şeful Executivului a avut, marţi, o intervenţie online la lucrările Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România (AOR).
'Reforma administraţiei publice (...) reprezintă unul din obiectivele principale ale programului de guvernare. Au fost o serie întreagă de activităţi şi de consultări care au vizat elaborarea de noi acte normative, revizuirea celor deja existente, astfel încât să putem să optimizăm şi să actualizăm cultura administrativă, actul guvernamental, actul de administrare la nivel local, să vină în sprijinul cetăţenilor. Practic, ştiţi foarte bine, am discutat şi vom continua să discutăm, este o prioritate şi la nivelul Ministerului Dezvoltării pentru ca procesul acesta de descentralizare a competenţelor către administraţia publică să continue. Este foarte important ca transferul acestor competenţe să se realizeze către nivelul cel mai apropiat de cetăţean, el trebuie să fie beneficiarul acestor demersuri şi măsuri pe care noi trebuie să le luăm împreună', a declarat Nicolae Ciucă.
'La digitalizare aş dori să vin cu un exemplu cât se poate de elocvent. Nu cu mult timp în urmă, la nivelul Ministerului Dezvoltării a fost testat pentru prima dată partea aceasta de depunere a apelului de proiecte şi de eligibilitate în format digital şi mă refer la proiectul Valul Renovării. Vinerea trecută (...) a fost lansat proiectul (...) şi a funcţionat cât se poate de bine, pentru că, din ultimele date pe care le am, peste jumătate din suma alocată, aproximativ 2,8 miliarde, dacă nu mă înşel, au fost deja accesate, urmând ca, sigur, proiectul să rămână deschis până în luna mai.', a declarat Ciucă.
Cert este că acesta reprezintă un pas înainte, reprezintă un model care poate fi împărtăşit la nivelul întregului aparat al autorităţilor centrale şi locale astfel încât să beneficiem de pe urma a tot ceea ce poate să însemne proiectul acesta, programul acesta de digitalizare a României', a afirmat Ciucă.
Premierul s-a referit, în continuare, la o serie de măsuri luate de Guvern urmare a solicitărilor venite dinspre primării, subliniind că în topul priorităţilor se află în continuare rezolvarea aspectelor care ţin de preţul energiei şi gazelor naturale.
'Aţi văzut că la nivelul guvernului a fost luată această decizie prin care am emis Ordonanţa de Urgenţă care să asigure predictibilitatea pe un an de zile faţă de evoluţia preţurilor la energie şi gaze. Au fost alocate măsuri atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul privat. Este foarte important să facem în aşa fel încât împreună cu dumneavoastră, autorităţile locale, în acest moment să identificăm toate oportunităţile şi să găsim toate soluţiile pentru a putea să protejăm locurile de muncă, să protejăm economia, să generăm noi locuri de muncă', a spus Ciucă.
Premierul a subliniat şi faptul că prin oportunităţile pe care Executivul le oferă la nivel local cu scopul de a genera voinţă pentru oamenii de afaceri să investească se urmăreşte eliminarea diferenţelor de dezvoltare economico-socială la nivel regional şi judeţean.
'Sigur, aici există şi proiecte pilot pe care noi le-am discutat şi dorim să le aplicăm. (...) Există un proiect prin care Ministerul Dezvoltării este partener cu autorităţile locale, cu primăriile, cu consiliile judeţene pentru platforma digitală de eliberare a certificatului de urbanism, a acordului unic şi desigur a autorizaţiei de construire. Cred că dacă reuşim într-adevăr să le garantăm cetăţenilor că toate măsurile şi deciziile noastre sunt îndreptate astfel încât dumnealor să beneficieze de aceste facilităţi pentru a nu mai pierde timpul pentru a sta la coadă să îşi rezolve toate aceste probleme administrative (...), îi vom convinge că într-adevăr autorităţile locale, autorităţile centrale îşi desfăşoară activitatea în slujba cetăţeanului', a afirmat Ciucă.
Totodată, premierul a menţionat că la nivelul ministerelor de linie sunt în lucru elemente legate de reformele privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, politica urbană, Strategia naţională de locuire, Legea zonelor metropolitane, precum şi proiecte privind mobilitatea urbană verde.
'Pentru toate dintre ele avem nevoie de aportul dumneavoastră, pentru că realitatea este mai importantă decât tot ceea ce noi întreprindem, astfel încât să putem să adaptăm aceste măsuri şi decizii la realitate', a afirmat Ciucă.
În acelaşi context, şeful Executivului a mulţumit reprezentanţilor autorităţilor locale pentru tot efortul pe care l-au făcut în această perioadă deosebit de dificilă, marcată de pandemia de COVID 19, creşterea preţurilor la energie şi gaze şi efectele invaziei forţelor armate ruse în Ucraina, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu