Premierul Nicolae Ciucă a informat, miercuri, că Grupul de management al informaţiilor operative în sănătate, care va fi înfiinţat la nivelul ministerului de resort, va avea rolul de coordonare a resurselor, acţiunilor şi informaţiilor medicale, urmând să fie extinsă capacitatea de testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2 şi să fie acordată 'greutate' asistenţei medicale ambulatorii.
Protejarea sănătăţii oamenilor, printr-o gestionare atentă şi corectă a pandemiei COVID-19, rămâne prioritatea Guvernului în acest moment. Împreună cu specialiştii şi reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în ceea ce priveşte criza sanitară, la nivelul Ministerului Sănătăţii, a fost realizat un plan de măsuri prezentat astăzi public de către domnul ministru Rafila. Venim în acest sens cu o schimbare de abordare pentru pregătirea gestionării valului cinci al pandemiei., a spus Ciucă.
Vom pune accentul asupra coordonării asistenţei medicale şi astfel, la nivelul Ministerului Sănătăţii, va fi înfiinţat un grup de management al informaţiilor operative în sănătate, care să aibă rol de coordonare a resurselor, acţiunilor şi informaţiilor medicale. Vom extinde capacitatea de testare şi vom conferi greutate asistenţei medicale ambulatorii', a precizat Ciucă, înaintea şedinţei Guvernului.
El a adăugat că ordonanţa de urgenţă aprobată marţi de Guvern pentru creşterea capacităţii de testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2 este un pas 'decisiv' în această privinţă.
'Punem la locul cuvenit problematica siguranţei pacientului în spital. Trebuie să înţelegem tot ce este de înţeles din consecinţele grave ale incendiilor produse în spitale şi astfel să luăm măsurile necesare pentru a nu se repeta. Modul în care a fost gestionată până acum pandemia şi consultările cu specialiştii ne-au dovedit că este imperativă adaptarea protocolului de tratament, introducerea unor noi resurse terapeutice şi monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente', a subliniat prim-ministrul.
Guvernul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă care prevede ca medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate să primească 50 de lei pentru fiecare persoană testată pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2. Suma de 50 de lei include contravaloarea testului rapid antigen, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare.
De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că se vor face eforturi susţinute pentru ca cetăţenii să fie informaţi 'corect şi eficient' în legătură cu problemele generate de COVID-19 şi cu beneficiile vaccinării împotriva acestei boli.
'Am discutat cu domnul ministru Rafila şi cu specialiştii care au participat împreună cu dumnealui la toate consultările pe care le-am avut şi cred că este corect din partea noastră să informăm cetăţenii asupra beneficiilor vaccinului, în sensul în care nu-i protejează să nu contracteze virusul, ci îi protejează să nu facă forme grave de boală. Putem să vedem astăzi, din statisticile care sunt publice, că în ţările care sunt deja afectate de valul cinci, deşi există sute de mii de infectări pe zi, numărul celor care îşi pierd viaţa este cu mult mai mic faţă de ceea ce am putut să observăm la valurile precedente. Şi asta este clar o concluzie a specialistului, se datorează faptului că au atins un nivel de vaccinare foarte ridicat', a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News