Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai finanțatorilor think-tank-urilor românești cu activități în regiunea extinsă a Mării Negre.
Au fost prezenți directorii Konrad Adenauer Stiftung, Friedrich Ebert Stiftung, German Marshall Fund-Black Sea Trust, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ROAID.
Premierul României a comunicat interesul Guvernului pentru susținerea activității think-tank-urilor românești. Discuțiile au vizat prezentarea criteriilor de selecție și dificultățile finanțării think-tank-urilor, precum și bunele practici în materie. Directorii fundațiilor și departamentelor au prezentat cele mai importante proiecte derulate în regiune cu participarea think-tank-urilor românești.
Asigurarea finanțării acestora este de interes strategic pentru țara noastră, mai ales în contextul actual. Finanțarea celor mai bune și relevante proiecte poate asigura creșterea profilului de țară și proiectarea intereselor românești în regiunea extinsă a Mări Negre, alături de partenerii și aliații noștri.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat necesitatea ca, prin mecanisme potrivite, și statul român să își asume responsabilități în dezvoltarea acestor vectori de comunicare la nivelul societăților din regiune.
În urma consultării cu finanțatorii, la nivelul Guvernului vor fi organizate întâlniri cu reprezentanți ai think-tankuri-lor active implicate în proiecte derulate la nivelul regiunii extinse a Mării Negre.
Vezi si:
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a finalizat realizarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale la nivel naţional (POSF), transmite ANRE printr-un comunicat.
'Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale la nivel naţional (POSF) este necesară în vederea îndeplinirii obiectivului general al proiectului 'Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale'.
Adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toţi consumatorii implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale, concomitent cu implementarea unei soluţii informatice intuitive şi inovative, va conduce la reducerea termenului actual de 21 de zile în vederea îndeplinirii noilor cerinţe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore', se menţionează în comunicat.
Proiectul POCA, cu termen de finalizare la data de 2 decembrie 2022, este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, iar valoarea totală a proiectului este de peste 19,223 milioane lei, din care 98% cheltuieli nerambursabile (circa 18,839 milioane lei) şi 2% cheltuieli contribuţie proprie ANRE (384.465 lei).
Obligaţia de realizare a POSF rezidă în prevederile din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare. În vederea transpunerii prevederilor în legislaţia secundară, ANRE a aprobat, prin Ordinul nr. 3/2022, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale.
Ca urmare a obligaţiilor instituite prin Regulament, în data de 10 octombrie 2022, operatorii de reţea şi furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale au început procesul de încărcare a metadatelor aferente celor aproximativ 15 milioane de locuri de consum şi a contractelor aferente de furnizare şi de reţea. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu