CIUDĂȚENIE pe malul Prutului. Primarul a cumpărat tot satul

FOTO: ISU Satu-Mare
FOTO: ISU Satu-Mare

La zece ani de la inundațiile care au șters localitatea de pe fața pământului, locuitorii nu își pot face acte de proprietate pentru noile locuințe, construite de autorități.

La zece ani de la inundațiile care au șters localitatea de pe fața pământului, locuitorii din Cotu Morii, Republica Moldova, nu își pot face acte de proprietate pentru noile locuințe, construite de autorități. Localnicii au devenit victime colaterale ale unui litigiu dintre primarul de atunci, reales în funcție anul trecut, și primăria Cotul Morii.

Primarul cere despăgubiri de 34 de milioane

În decembrie 2010, în timp ce noile case erau deja în construcție, primarul a cumpărat terenuri cu o suprafață de peste 9 ha. din noul sat. Întrucât a fost deposedat de acele terenuri, pentru care, conform contractelor de vânzare-cumpărare, a plătit circa 60.000 de lei, primarul cere acum de la primăria pe care o conduce despăgubiri de 34 de milioane de lei, în timp ce bugetul anual al localității abia depășește un milion de lei.

Primarul susține că a cumpărat respectivele terenuri „pentru a-i ajuta” pe localnici, însă nu explică exact modul în care ar fi putut ajuta sătenii, cumpărând terenurile de sub casele lor.

Pentru că nu a ajuns la un consens cu primăria, în iulie 2013, Mihail Merzîncu și soția sa, Maia, au acționat în judecată autoritățile publice locale. Fostul primar cerea exproprierea totală în folosul statului a 8,9 ha. pe care le deținea la Cotul Morii, iar drept despăgubiri, Merzîncu solicita de la primăria și Consiliul Comunal Cotul Morii 10,1 milioane lei. Alte 3,3 milioane lei a solicitat cu titlu de dobândă de întârziere, 1,8 milioane cu titlu de penalitate, 674 de mii de lei cu titlu de venit ratat și 67 de mii de euro drept prejudiciu moral. În total, suma pretinsă de Merzîncu de la autoritățile locale se ridica la aproximativ 17 milioane de lei.

Printr-o hotărâre a Judecătoriei Hîncești din 11 iulie 2018 a fost admisă parțial cererea de chemare în judecată depusă de Mihail Merzîncu. Instanța a dispus încasarea din contul Consiliului Local Cotul Morii în folosul familiei Merzîncu a sumei de 656.264 de lei cu titlu de compensare a pierderilor cauzate prin înstrăinarea forțată a terenurilor, 735.123 de lei drept dobândă de întârziere pentru perioada 2 decembrie 2011 – 19 iunie 2018, 29.000 de lei cu titlu de despăgubire pentru venitul ratat pentru anul 2011, 100.000 de lei pentru compensarea pagubelor morale și 25.000 de lei drept cheltuieli pentru serviciile avocatului. În total: 1,54 milioane de lei.

Locuitorii nu-și pot face acte de proprietate

Procesul de judecată dintre Merzîncu și Primăria Cotul Morii se răsfrânge însă asupra tuturor localnicilor din satul Cotul Morii. Întrucât terenul de sub casele lor se află în litigiu, sătenii nu-și pot înregistra oficial la Cadastru bunurile imobile pe numele lor, potrivit zdg.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel