Unul din trei israelieni a primit deja cel puțin o doză de vaccin Covid-19. Din ei, mai mult de jumătate au primit a doua doză. Acesta este rezultatul celei mai mari campanii de vaccinare din lume de când ne confruntăm cu pandemia.
Israel a calculat că va atinge imunitatea de turmă dorită undeva între martie și mai. Pentru aceasta, mai mult de două treimi din populație trebuie vaccinată, adică în jur de 6,5 milioane de persoane.
Deși totul pare că merge bine, una dintre cele mai mari controverse este legată de populația palestiniană. Câteva milioane de palestinieni care trăiesc sub ocupație israeliană nu au fost vaccinați. Astfel, după presiunea internațională, Autoritatea Palestiniană va primi săptămâna aceasta 5.000 de doze de Moderna de la guvernul israelian, în timp ce solicită ca Israelul să fie responsabil de planul de vaccinare pentru Cisiordania și Gaza.
În ceea ce privește populația vaccinată, sunt două lucruri de spus. În primul rând, Ministerul Sănătății subliniază într-un raport preliminar că doar 317 infecții cu Covid au fost înregistrate printre primii 715.427 israelieni care au primit cele două doze de Pfizer, ceea ce implică o rată de infecție de 0,044%. Pe de altă parte, sosirea de noi tulpini a cauzat o răspândire mai mare a virusului la cei nevaccinați, creșterea numărului de infecții, care marți a fost mai mare de 8.000 de cazuri.
Pe de o parte, ei consideră că vaccinarea este foarte eficientă și observă că sfârșitul acestui coșmar numit Covid-19 este din ce în ce mai aproape. Cu toate acestea, în luna în care se injectează până la 200.000 de doze pe zi, infecțiile nu încetează să crească. Principalul motiv pe care îl indică autoritățile sanitare din țară este sosirea de noi tulpini de virus, mai contagioase și - potrivit Sharon Alroy-Preis, șeful departamentului de sănătate publică - mai puțin eficace împotriva vaccinului, în ciuda admiterii că acestea sunt doar ipoteze și vin „fără dovezi”.
În plus, un alt motiv pentru care atribuie creșterea infecțiilor este nerespectarea sistematică a măsurilor de prevenire de către unele sectoare ale populației, precum grupurile ultraortodoxe ale comunității evreiești, care și-au arătat respingerea totală a restricții și reprezintă 40% din noile infecții, scrie 20min.es.
Totuși, o rată de infecție de 0,044% în rândul celor care au primit cele două vaccinuri Pfizer este un lucru extraordinar, reflectând o eficacitate a vaccinurilor între 92% și 95%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News