Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia asupra importanţei donării de sânge.
Iată mesajul transmis de către Tudor Ciuhodaru:
"Puteţi salva o viaţă. Vă rog din nou, donaţi sânge. Doar unul din trei români primeste sânge atunci când are nevoie. Vă mulțumesc tuturor celor care ați donat, donați și veți dona. Azi vă putem adresa cele mai alese mulțumiri pentru că e Ziua mondială a donatorului de sânge. Vreau ca donarea de sânge să nu mai fie o problemă națională. Propun un nou proiect de lege privind introducerea unui program național de promovare a donării prin care să se asigure constant un flux eficient de donatori.
Programul e bazat pe 3 direcții esențiale:
(1) educația și
(2) fidelizarea potenţialilor donatori precum și
(3) introducerea registrului unic al donatorilor de sânge.
Concret. Registrul unic al donatorilor de sânge, ce facilitează donarea şi fidelizează donatorii, trebuie să fie funcţional cât mai repede la nivel naţional. Şi să funcţioneze şi online. Prin această platformă ce intermediază comunicarea dintre donatori şi centrele de transfuzie vom avea evidenţa:
1. Numărului de donatori disponibili şi localizarea acestora.
2. Distribuţia acestora pe grupe sanguine, Rh.
3. Donatorii se pot înscrie şi programa online (digitalizare, debirocratizare şi reducerea timpilor de aşteptare).
4. Pot fi notificaţi pe email şi SMS în funcţie de nevoie de sânge (cantitate, tip) din centrele de transfuzie.
5. În cazul unor urgenţe colective poate fi alertat un număr crescut de donatori.
6. Prin această măsură donarea va ajunge să se facă în mod constant, asigurând tot fluxul de sânge necesar activităţilor medicale de rutină și nu doar în perioadele de criză.
7. Vizăm dublarea numărului de donatori.
Motivațiile acestui demers sunt clare:
1. 2 din 3 români nu au acces la sânge atunci când au nevoie.
2. Criza sângelui afectează și pacienții și bugetul.
3. Suntem pe ultimele locuri din Europa la donarea de sânge.
4. Fără un sistem care să faciliteze astfel de gesturi lucrurile nu pot fi rezolvate.
5. E nevoie la nivel naţional de un proiect de promovare a donării în cadrul orelor de educaţie pentru sănătăte în instiţutiile de invătământ dar şi a unor parteneriate care să asigure constant donatori fideli cărora să le fie acordate facilităţi în domeniul medical.
6. Introducerea educației pentru sănătate ca materie de studiu în toate insituţiile de invăţământ, prevăzută în proiectul meu de lege, va face cunoscute etapele și condiţiile donării precum şi beneficiile acesteia pentru sănătate.
7. În ţările in care aceste lucruri sunt făcute s-a ajuns la creşterea procentului celor care donează sânge la 9% în Danemarca, 8% în Elveția sau 5% în Germania în timp ce în România numărul acestora ajunge cu greu la 1,7%, pe penultimul loc în Europa, devansând doar Albania în timp ce necesarul minim ar fi de 2,5%."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News