Ciuhodaru: Etnobotanicele - un fenomen în rândul tinerilor de la oraş, dar care începe să se răspândească şi la ţară

Tudor Ciuhodaru
Tudor Ciuhodaru
Alegeri prezidentiale 2024

Consumul de etnobotanice a devenit un adevărat fenomen în România, care începe să se răspândească tot mai mult şi în mediul rural, a declarat, miercuri, medicul Tudor Ciuhodaru.

Acesta susţine că se constată modificarea profilului consumatorilor de produse etnobotanice ajunşi în serviciile de urgenţă în acest an faţă de 2010. Conform medicului, peste 90% dintre consumatorii de etnobotanice ajunşi la spital sunt bărbaţi, iar cei din urban reprezintă 88,2% din numărul acestora.

"Faţă de 2010 constatăm că ponderea bărbaţilor a crescut, dar şi faptul că fenomenul începe să se răspândească şi în rural", afirmă Tudor Ciuhodaru, care precizează că s-a constatat apariţia hepatitei toxice şi a sindromului de sevraj în rândul consumatorilor de etnobotanice.

Potrivit statisticilor, cei mai afectaţi sunt tinerii de până la 18 ani, reprezentând 13,23% din cazuri, iar în grupa de vârstă 18 - 20 de ani sunt incluşi peste o treime din intoxicaţi - 32,35%. Aproape 90% din cazuri au vârsta de până la 30 de ani, iar peste 40 de ani nu a mai fost niciun caz de intoxicaţii cu droguri de sinteză.

De asemenea, în ultimul an a crescut şi numărul elevilor consumatori de droguri de sinteză, de la 8,6% în 2010 la 17,65% în 2011, în timp ce studenţii reprezintă o cincime din cazurile prezentate în urgenţă. În schimb, susţine medicul, numărul salariaţilor ajunşi intoxicaţi cu droguri de sinteză a scăzut de trei ori.

Statisticile arată că doar 10% din consumatorii de etnobotanice ajunşi la spital au băut alcool. De asemenea, 40% din "pacienţii etnobotanici" au fost aduşi la spital de ambulanţă, iar aproape 10% de poliţie sau jandarmi.

Mulţi dintre consumatorii de etnobotanice s-au prezentat de mai multe ori la spital pentru îngrijiri medicale, în jumătate din cazuri fiind vorba şi de patologii asociate. "Fenomenul drogurilor de sinteză afectează din ce în ce mai mulţi bărbaţi tineri şi începe să se răspândească în rural. Elevii rămân categoria de vulnerabilitate maximă datorită mimetismului, anturajului sau lipsei de supraveghere. Egalizarea consumului şi orele de prezentare la spital, precum şi dublarea patologiei asociată indică instalarea dependenţelor", a conchis medicul Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel