Medicul Tudor Ciuhodaru a scris un mesaj ferm pe rețelele de socializare, după ce zece oameni au murit, intoxicați cu alcool sanitar. Ce trebuie să știi.
"Atenție, nu e de glumit! Nu utilizaţi alcool sanitar de provenienţă necunoscută sau care nu e destinat utilizării medicale. 10 ieșeni au murit intoxicați după utilizarea de alcool sanitar contrafăcut (în loc de alcool etilic s-a folosit alcool metilic). Spirtul „SANTE MED" a fost retras acum de pe piață de autorități", scrie medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina de Facebook.
1. Aceste cazuri sunt extrem de rare si extrem de severe având un prognostic extrem de rezervat. În primele şase luni din 2013, 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma ingestiei de alcool metilic, anchetatorii ridicând suspiciunea consumului de Alcofarm, o soluţie dezinfectantă cu concentraţie crescută de alcool metilic.
2. Alcoolul metilic este un lichid extrem de toxic (doza letală este de 30 ml).
3. Se absoarbe uşor în organism pe cale digestivă, respiratorie, contact tegumentar, incolor, volatil şi inflamabil, cu miros asemanator alcoolului etilic, miscibil cu apa şi cu alcoolul etilic.
4. Toxicitatea metanolului este atribuită acidozei severe si partial efectelor ale formaldehidei, rezultată din biotransformarea toxicului si se datorează anoxiei tisulare provocată de blocarea oxidazelor celulare.
5. Clinic, după o perioadă de lantenţă de 1 pâna la 36 de ore, se instaleaza fenomene grave, rapid mortale, caracterizate prin tulburări neurosenzoriale, cefalee, vertij, tulburări de vedere (vedere neclară, fosfene, scotoame, fotofobie, îngustarea concentrică a câmpului vizual) mergând pîna la orbire, somnolenţă şi digestive, greţuti, vărsături, dureri abdominale, diaree ce mimează în mai mică măsură starea ebrioasă produsă de alcoolul metilic mergand alterarea stării generale cu tulburari cardiao-repiratorii (hipotensiune, tahicardie, constricţie toracică, edem pulmonar acut), neurometabolice (comă întreruptă de crize de hipertonie şi convulsii tonicoclonice) şi insuficienţă hepatorenală.
6. Pacientii necesită de urgenţă măsuri de depurare a toxicului prin lavaj gastric şi diureză osmotică şi administrarea de antidot: alcoolul etilic, care blochează metabolismul alcoolului metilic si favorizează eliminarea. Se administreaza o solutie de alcool etilic 45% din 4 in 4 ore, cate 0,5 ml/kg pentru a menţine o alcoolemie de aprox 100mg%. Pentru blocarea alcool dihidrogenazei se poate folosi (rar la noi) o substanţă- 4 METIL PIRAZOL, astfel încât alcoolul metilic se poate elimina fără să producă efecte toxice.
7. Recomandările ţin de prevenţie şi de atitudinea terapeutică. Nu utilizaţi alcool de provenienţă necunoscută sau care nu are destinaţie consumul uman (spirt). În cazul intoxicaţiei profesionale, accidentale (confuzie de sticle) sau voluntare, prin consum sau tentativă suicidară), esenţiale sunt depurarea toxicului prin provocarea vărsăturii sau decontaminarea tegumentelor, administrarea de antidot-alcoolul metilic, precum şi prezentarea rapidă la spital, a mai scris medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News