Autorităţile din Marea Britanie au confiscat şi au distrus o tonă de ciuperci sălbatice bulgare, după ce au descoperit că au un nivel crescut de radioactivitate. Autorităţile bulgare susţin că transportul de ciuperci radioactive reprezintă un caz izolat şi nu are legătură cu dezastrul nuclear de la Cernobîl.
Autorităţile britanice au confiscat o tonă de ciuperci provenite din Bulgaria, după ce, în urma verificărilor s-a constatat că produsele conţineau cesiu 137, care emite de peste 10 ori nivelul maxim permis de radiaţii, adică 600 de becquereli, transmite realitatea.net.
Iniţial s-a crezut că ciupercile au fost iradiate din cauza centralei Fukushima, dar, autorităţile britanice au conchis, după ce au discutat cu omologii lor bulgari, că radioactivitatea este o consecinţă a dezastrului de la Cernobîl, din 1986.
Totuşi, şeful Agenţiei bulgare pentru siguranţă alimentară a anunţat că ciupercile radiocative nu au nicio legătură cu Cernobîlul. "Ciupercile respective au fost strânse în zona munţilor Rodopi, în apropiere de mine de uraniu închise. Deci, radioactivitatea descoperită la ele nu a fost provocată de Cernobîl", a spus Iordan Voinov, care a precizat că ciupercile au fost trimise mai întâi în Olanda şi apoi în Marea Britanie. El a dat asigurări că este vorba de un caz izolat şi că nu au fost vândute ciuperci radioactive pe piaţa bulgară.
Descoperite la terminalul maritim Humber, din North Loncolnshire, ciupercile au fost livrate autorităţilor sanitare, care ulterior le-au distrus. Marea Britanie a emis o alertă alimentară la nivel UE în urma acestei descoperiri, dar a dat asigurări că ciuperci radioactive nu au ajuns în magazinele din ţară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu