Ciupercile sote nu au cum să nu-ți placă, doar dacă nu nu iubești această "carne vegetală". Se prepară ușor, sunt gustoase și vei repeta rețeta.
Publicitate
Ingrediente
500 gr ciuperci champignon micuţe
2-3 prize oregano
4 căţei de usturoi
1 linguriţă rasă boia dulce
1 vârf bun chili pudră (sau boia iute)
1 lingură suc de lămâie
3 linguri sherry sec
câteva fire de pătrunjel
7 linguri ulei de măsline de calitate
sare
Spălaţi ciupercuţele şi tăiaţi din codiţe astfel încât să rămână doar 1/2 de cm din ele. Striviţi usturoiul şi apoi pisaţi-l într-un mojar cu puţină sare până devine pastă. Adăugaţi peste el boiaua dulce şi chili şi 2 linguri de apă. Frecaţi până obţineţi un mujdei fin. Tocaţi mărunt pătrunjelul.
Se încinge bine uleiul, într-o tigaie largă în care ciupercile să nu fie înghesuite. Adăugaţi ciupercile şi prăjiţi-le scuturând tigaia din când în când (sau amestecând cu o lingură de lemn, cum vă e mai la îndemână) până vedeţi că pe alocuri sunt rumene, cca 3-4 minute. Presăraţi ciupercile cu oregano şi sare după gust.
Turnaţi mujdeiul şi amestecaţi rapid. Turnaţi sucul de lămâie şi sherry-ul şi lăsaţi să fiarbă încă 1 minut, până când sosul din tigaie se îngroaşă, devine siropos. Se ia tigaia de pe foc şi se presară pătrunjelul tocat. Se gustă de sare. Se servesc calde sau reci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu