Ciupercile comunică între ele folosind până la 50 de „cuvinte”

Foto: Pxhere, Pexels
Foto: Pxhere, Pexels

Teoria susține că impulsurile electrice trimise de organismele micologice ar putea fi similare cu limbajul uman.

Publicitate

Ciupercile ar putea da impresia că sunt organisme tăcute și relativ autonome, dar un nou studiu sugerează că acestea ar putea comunica între ele.

Analiza matematică a semnalelor electrice pe care că ciupercile le trimit una către cealaltă a identificat modele care poartă o similaritate structurală izbitoare cu modul uman de vorbire.

Cercetările anterioare au sugerat că ciupercile conduc impulsurile electrice prin structuri filamentoase lungi, subterane, numite hife - similar cu modul în care celulele nervoase transmit informații la oameni.

S-a demonstrat chiar că viteza de declanșare a acestor impulsuri crește atunci când hifele ciupercilor, care digeră lemnul, intră în contact cu blocuri de lemn, crescând posibilitatea ca ciupercile să folosească acest „limbaj” electric pentru a împărtăși informații despre alimente sau răni cu părți îndepărtate ale lor, sau cu parteneri legați de hife, cum ar fi copacii.

Legăturile cu limbajul uman

Pentru a investiga, profesorul Andrew Adamatzki, de la laboratorul de calcul neconvențional al Universității Bristol din Vestul Angliei, a analizat modelele vârfurilor electrice generate de patru specii de ciuperci.

El a făcut acest lucru inserând microelectrozi mici în substraturi colonizate de mozaicurile lor de hife.

„Nu știm dacă există o relație directă între tiparele de vârf în ciuperci și vorbirea umană. Posibil că nu”, a spus Adamatzki. „Pe de altă parte, există multe asemănări în procesarea informațiilor în substraturi vii de diferite clase, familii și specii. Eram doar curios să compar.”

Cercetarea, publicată în Royal Society Open Science, a constatat în faptul că aceste vârfuri s-au grupat adesea în trenuri de activitate, asemănătoare cu vocabulare de până la 50 de cuvinte și că distribuția acestor „lungimi de cuvinte fungice” se potrivea îndeaproape cu cea a limbilor umane.

Nopțile mai fierbinți cresc riscul de deces din cauza bolilor de inimă pentru bărbații de 60 de ani

O creștere cu 1 C a temperaturii nopților de vară este legată de o creștere cu 3,1% a riscului de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare, în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 60 și 64 de ani, arată un stiudiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel