Chef Joseph Hadad a demontat câteva mituri legate de ciuperci.
„Ciupercile fac parte din categoria celor mai răspândite alimente la nivel global, se regăsesc în majoritatea bucătăriilor lumii și sunt o sursă minunată de proteine și de arome. Sunt preferate atât de omnivori, cât și de vegani, reprezintă o variantă foarte bună de nutrienți. Dar chiar și așa, chiar dacă sunt gătite de toată lumea, există încă multe mituri despre păstrarea și prepararea lor care nu sunt adevărate.
Odată cumpărate, ciupercile nu se păstrează în vase de plastic închise ermetic. Au un conținut ridicat de apă (80-90%), ce se evaporă pe măsură ce se învechesc, iar un vas închis va determina producerea acelui strat lipicios de la suprafața lor. De aia sunt vândute în cutii perforate, care să le permită să respire. Cel mai bine este să păstrați ciupercile în frigider în pungi de hârtie, care le permit să respire și absorb umezeala. Dacă nu aveți pungă de hârtie, atunci le puteți înveli în prosoape de hârtie și să le puneți într-un castron. Astfel vor rezista până la o săptămână.
Ideea că ciupercile nu se spălă este greșită. Ele trebuie curățate, la fel ca restul legumelor, mai ales dacă le folosiți crude. Dar nu trebuie spălate cu mult înainte de utilizare pentru că nu rezistă în frigider timp îndelungat după ce au fost curățate. Pentru ciupercile cele mai obișnuite, champignon, cel mai bine este să le puneți într-un vas cu apă și să le clătiți astfel, apoi să le ștergeți cu un prosop. Forța jetului de apă de la robinet va adăuga lichid nedorit în textura spongioasă a ciupercii, dar o baie scurtă, nu le va dăuna. Pentru ciupercile mai poroase, recomandarea este să le periați și apoi să le ștergeți cu un prosop ud”, a scris Joseph Hadad pe blogul său.
„Deși se crede că ciupercile ar trebui gătite la foc mic pentru a nu se arde, acest lucru nu este adevărat pentru că ele conțin o cantitate mare de apă, iar aceasta previne arderea lor, dar și rămâne în tigaie dacă sunt gătite încet, așa că pentru a se evapora și a permite aromei intense să se desfășoare, focul iute este cel mai recomandat. De asemenea, este recomandat să se gătească în cantități mici o dată, ca să nu se „aburească” în tigaie atunci când sunt prea multe”, a explicat Joseph Hadad.
„Dacă mai este cineva pe aici care aruncă codițele de la ciuperci, indiferent de soiul lor, atunci să nu o mai facă! Sunt la fel de bune ca și pălăriile. Iar dacă rețeta nu cer decât partea superioară, atunci păstrați picioarele și faceți cu ele o supă de bază pe care să o folosiți ulterior la alte rețete, cum ar fi un risotto cu ciuperci”, a conchis acesta pe blogul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu