Noi contre în coaliția de guvernare între PSD și PNL după schimbarea directorului Portului Constanța.
Directorul Florin Goidea a fost schimbat din funcție cu Florin Vizan, susținut de PSD. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că lucrurile în port nu funcționau așa cum ar fi trebuit, iar directorului Goidea i-a expirat mandatul. „Se vede clar că este vorba doar despre o decizie politică”, spune liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă, care îi cere explicații lui Marcel Ciolacu.
Mugur Ciuvică a spus că adevărata problemă din transporturi nu este cine a fost pus director la Portul Constanța, ci faptul că este posibil ca anul acesta să avem doar vreo 13 kilometri de autostradă.
„Problema este că PSD a pus o nulitate la Ministerul Transporturilor. Apoi... ce se întâmplă în Portul Constanța... ce mai e de zis? Adică Grindeanu este problema PSD-ului, nu Gigel din Portul Constanța. Iar Grindeanu nu se poate înconjura de oameni mai fraieri ca el pentru că nu există oameni mai fraieri ca el în domeniul transporturilor din România, omul fiind absolut aerian. Se vede din ce spune”, a zis Mugur Ciuvică.
„Mă întrebați de Portul Constanța. Am văzut recent o știre care cred că se va dovedi adevărată, mai precis că anul acesta, singurii kilometri de autostradă dați în folosință, vor fi vreo 13, de la Sibiu spre Valea Oltului. Asta este problema în România! Nu pe cine pune Gigi Marga la Portul Constanța. Să pună pe oricine. Problema este că Grindeanu nu are ce căuta la Ministerul Transporturilor”, a mai spus Mugur Ciuvică la emisiunea „Miercurea Neagră” de la DC News și DC News TV.
VEZI ȘI: Trenulețul sau tunulețul? Care e miza proiectului de un miliard de euro vânturat de Grindeanu și Nicușor Dan
de Val Vâlcu
Nicușor Dan și-a găsit în programul de guvernare al PSD o nouă jucărie: trenul metropolitan.
Liberalul Ciucu l-a luat în seamă, avertizându-l că se angajează în ”proiecte faraonice”. Bine, n-a muncit degeaba la comunicatul de presă-primarul de sector este un potențial candidat la fotoliul de primar general. În plus, planurile celor doi primari se ciocnesc cap în cap pe un teren viran din sectorul 6, unde linia trenului metropolitan ar urma să taie în două un viitor parc, aflat în stadiul de proiect de regenerare urbană pe planșeta lui Ciucu. Care parc, culmea ironiei, se numește chiar așa: Parcul Liniei.
Asta n-ar fi un capăt de țară, sau de proiect, fiindcă trenul metropolitan are prioritate. Parcul lui Ciucu nu apare în programul de guvernare, trenul lui Nicușor, da. PSD și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susțin că este prioritară ”dezvoltarea infrastructurii feroviare aferente zonei metropolitane a Municipiului București, prin modernizarea Inelului Feroviar București, a Complexului Feroviar București (Gara de Nord și a stației de cale ferată București Nord), conexiunea cu modurile de transport urban și periurban”. Dacă PNL începe să ia distanță de Nicușor Dan, iată că PSD îi susține fanteziile, ba chiar face o prioritate din ”proiectul faraonic” al acestuia.
Desigur, parteneriatul Nicușor-Grindeanu are și costuri și consecințe. De fapt, putem vorbi despre un modus operandi: costurile mai mari și termenele mai îndepărtate în timp.
Dacă în 2021, Nicușor Dan cerea 116 milioane de euro și promitea prima cursă în 2023, în februarie curent, după intrarea PSD la guvernare, deja vorbea despre 570 milioane de euro (din care 400 pentru trenuri și 170 de milioane pentru modernizarea liniilor). Termenul se duce, însă, spre 2024, cu finalizarea lucrărilor în 2027.
Ultimul anunț, din 2 august, nu ne mai spune nimic despre termenele de execuție, dar costurile au sărit spre un milliard (614 milioane de euro materialul rulant, 348, reabilitarea liniei).
Care ar putea fi mizele operațiunii
Din 3.000 de kilometri rețea de termoficare, Nicușor Dan a reușit să reabiliteze doar 15. În jur de 2%. Ministerul Transporturilor, partenerul de himeră al primarului general, nu poate asigura nici măcar mentenanța ramelor de metrou. Nemaivorbind de achiziții noi, sau de extinderea rețelei, ori de construcția liniei M5 de la Eroilor la Piața Iancului.
Ca urmare, nici nu are sens să discutăm despre utilitatea unui inel feroviar, cu trenuri urbane care ”să ia călători de nicăieri și să-i lase niciunde”, cum spunea Ciucu. Oricum, cei doi nu pot duce la capăt un astfel de proiect complex. De ce îl vântură, atunci, în media?
Studii de fezabilitate, însă, se pot face. Industria de profil va începe să toace banii pentru acest proiect. Și nu puțini. Cu cât e mai ”faraonic” proiectul, cu atât mai rezonabilă pare suma plătită pentru studii și rapoarte. Când bugetul crește de șapte ori (de la 116 la 962 de milioane), parcă nu-ți pare atât de scump un studiu de 20-30 de milioane.
Un alt motiv ar putea fi legat de campania electorală. Coșmarul din traficul bucureștean e principala vulnerabilitate pentru primarul în funcție. Desigur, și termoficarea, dar, dacă unii dintre alegători și-au mai montat centrale de apartament, ambuteiajele îi afectează pe toți cei care trăiesc sau trec prin Capitală.
Am demarat studiile de fezabilitate, am lansat o licitație, undeva, prin 2027, o să terminăm lucrările, pot spune cei doi. În fond, nici piramidele nu s-au ridicat în câteva zile. Inelul feroviar promis Capitalei va fi gata de patru ori mai repede decât mormântul lui Khufu: în cinci ani, nu în 20.
Și dacă n-o să rezolve problema aglomerației, nu-i nicio problemă. După „rotativă”, Grindeanu se mută de la Transporturi unde vrea el (ANCOM, Finanțe, candidat la președinție), iar Nicușor Dan are ce promite din nou în 2024. Unde mai pui că jocurile nici nu sunt făcute pentru Primăria Capitalei. Grindeanu își ia buletin de București și, chiar dacă nu știe cât e biletul de metrou, se poate lăuda la rândul său cu contribuția la inelul feroviar, intermodal și supernatural care va trece, cine știe când, prin Parcul Liniei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu