Mugur Ciuvică a spus că România nu trece prin nicio criză odată cu noile măsturi anunțate de la 1 ianuarie 2024 de Guvern.
Mugur Ciuvică a spus că o criză reală a fost în anii 1990. De asemenea, o altă criză importantă a fost în 2010.
„Tot aud peste tot că va fi criză. Această ala zisă criză este umflată și din cauza lipsei de subiecte. Eu am trăit în România și haideți să vă spun când a fost criză la noi în țară: în anii 1990, criză însemnând că oamenii luau un salariu și, după nici două săptămâni, nu mai aveau un ban în buzunar. N-aveau bani de lumină, de nimic. Nu că nu le ajungeau banii la magazin să cumpere tot ce își doreau. Nu! Nici nu intrai în magazin pentru că nu aveai niciun leu.
În 2010, a fost criză mare. A fost criză mondială, a venit Traian Băsescu și a tăiat pensiile și salariile și a făcut toată TVA-ul 24%. Acum se plânge lumea că a crescut TVA-ul de la 5% la 9%. În 2010, s-au tăiat pensii și salarii! Pe atunci, o parte din oamenii care lucrau în privat erau dați afară. Se închideau fabrici și firme. Atunci a fost criză mare de tot. Ce se întâmplă acum nu este criză, este o neplăcere. Nu este în niciun caz criză”, a zis Mugur Ciuvică la Miercurea Neagră la DC News și DC News TV.
Analistul Bogdan Chirieac are altă părere. Vedeți mai multe aici, de la minutul 21:
De la 1 ianuarie 2024, toate companiile din România trebuie să se înroleze în sistemul Ro e-Factura, un antreprenor nu poate deține mai multe microîntreprinderi, TVA-ul crește de la 9% la 19% pentru accesul la festivaluri, iar impozitarea pentru tichetele de masă se dublează, potrivit unei analize a firmei de consultanță fiscală, audit și contabilitate Crowe România.
Modificările fiscale aduse în lunile octombrie și decembrie 2023 aduc creșteri de taxe și necesită noi investiții făcute de companii, iar lipsa de predictibilitate în ceea ce privește regimul fiscal a tulburat mediul de afaceri pe final de an. Modificările aduse la nivelul microîntreprinderilor și eliminarea posibilității de optimizare fiscală în cazul antreprenorilor care dețin participații la mai multe microîntreprinderi, dublarea taxării pentru tichetele de masă oferite angajaților, creșterea TVA de la 9 la 19% pentru unele activități din turism (inclusiv accesul la festivaluri), dar și obligativitatea înrolării în sistemul RO e-Factura sunt doar o parte dintre schimbările pe care firmele încă încearcă să le proceseze și să le implementeze, arată o analiză a firmei de consultanță fiscală, audit și contabilitate Crowe România. Citiți continuarea aici - https://www.dcnews.ro/1-ianuarie-2024-vine-cu-schimbari-majore-pentru-toate-companiile-din-romania-toate-detaliile-aici-mitel-spataru-tax-partner-in-cadrul-crowe-romania-explicatii_943437.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu