CJUE i-a dat dreptate unui cetățean britanic, contra României, după ce țara noastră a refuzat să-i recunoască automat numele și schimbarea de gen

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

România ar trebui să recunoască și să actualizeze automat datele persoanelor care-și schimbă identitatea de gen într-un alt stat membru UE, a decis CJUE. 

Refuzul autorităților române de a recunoaște identitatea de gen a unui bărbat transgender britanic-român a încălcat drepturile sale și a încălcat legislația europeană, a decis vineri instanța supremă a Uniunii Europene.

Cazul, care a ridicat întrebări cu privire la libera circulație și drepturile cetățeniei în temeiul legislației UE, a fost ridicat în 2021 la o instanță din România și sesizat anul trecut Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Arian Mirzarafie-Ahi s-a mutat în Marea Britanie în 2008 și a obținut cetățenia britanică în 2016, moment în care și-a început tranziția. Autoritățile britanice i-au dat un certificat de recunoaștere a sexului în timp ce țara făcea încă parte din Uniunea Europeană.

În 2021, autoritățile române au refuzat să-i recunoască numele și schimbarea de gen, cerându-i să urmeze procedura națională lungă și argumentând că Regatul Unit nu mai este membru al UE, arată Reuters. 

Într-o hotărâre preliminară de vineri, instanța europeană a decis că autoritățile trebuie să recunoască și să actualizeze actele naționale ale persoanelor care și-au schimbat legal identitatea de gen într-un alt stat membru al UE, fără proceduri suplimentare.

„În această privință, este irelevant faptul că cererea de recunoaștere și înscriere a schimbării prenumelui și a identității de gen a fost formulată (…) la o dată la care retragerea celuilalt stat membru din Uniunea Europeană a avut deja efecte”, arată hotărârea instanței.

Organizația română pentru drepturile LGBTQ ACCEPT, care a contribuit la argumentarea cazului, a declarat că decizia creează un precedent pentru persoanele transgender a căror recunoaștere a genului nu este recunoscută în altă parte în UE, dăunându-le capacității de a călători liber, de a locui, de a lucra, de a studia sau de a vota în UE.

Ce scrie Reuters, în concluzie, despre România: ”România social conservatoare a dezincriminat homosexualitatea în 2001, cu zeci de ani mai târziu decât în ​​alte părți ale UE, dar încă interzice căsătoria și parteneriatele civile pentru cuplurile de același sex”. 

O interdicție generală a studiilor privind identitatea de gen a fost anulată de Curtea Constituțională a României în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel