Europarlamentarul Cristian Bușoi a comentat ultimele declarații făcute de Klaus Iohannis, legate de votul Austriei împotriva României, și posibila implicare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în această situație.
"Până acum, a trebuit să spunem lucrurilor pe nume şi să calificăm cu toţii să vorbim de un abuz, de un lucru incalificabil, că nu se poate ca un singur stat să meargă împotriva apărării unanimităţii Comisiei Europene, marii majorități a Parlamentului European, a Consiliului. Rolul președintelui României este să găsească şi soluţii pentru viitor, a vorbit despre calea diplomaţiei, despre faptul că avem nevoie de un nou Consiliu JAI dar care trebuie pregătit. Nu putem avea un al treilea consiliu în care se pică la vot propunerea ca România şi Bulgaria, sau separat, vor primi sau nu undă verde pentru a intra în Schengen şi, în mod evident, preşedintele unei ţări nu poate să îndemne populaţia la un boicot împotriva altei țări şi a unor entităţi economice care sunt influenţate, deţinute de altă ţară parteneră din UE.
Altfel, toată lumea este mobilizată să crească presiunea asupra Austriei, toată lumea care reprezintă România la instituții europene sau are de-a face cu reuniuni de la nivel european cere în mod constant explicaţii Austriei. Cerem ca pe viitor astfel de situaţii să fie evitate în mod clar, dar pentru asta va dura pentru că trebuie schimbate nişte reglementări şi nişte legi. Pe calea diplomatică trebuie să ne asigurăm că la un viitor consiliu JAI de anul viitor măcar România va primi undă verde pentru Schengen", a spus Cristian Bușoi, în emisiunea Sinteza Zilei, prezentată de Mihai Gâdea la Antena 3.
"Astăzi, a fost necesar să vină şi cu o perspectivă pentru viitorul apropiat, să răspundă ce se va întâmpla la Consiliul European şi a explicat foarte clar, pentru că nu este cazul să crească false aşteptări. Nu va putea Consiliul European, de mâine, să ia o decizie atâta timp cât nu este unanimitate. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este o soluţie posibilă teoretică, dar poate fi un pretext pentru Austria să spună "ok, aţi atacat la CJUE, aşteptăm 2-3 ani până va decide Curtea. Până atunci, nu mai punem nimic pe ordinea de zi". Ceea ce este foarte riscant. A mai vorbit, în mod evident, preşedintele Klaus Iohannis despre soluţiile legate de un viitor consiliu JAI. L-am văzut în cheia aceasta a unei atitudini care să nu crească foarte multe false aşteptări, în acelaşi timp să arate care sunt căile posibile rezonabile în perioada imediat următoare", a mai spus Bușoi.
Ieri, Rareș Bogdan a cerut Comisiei și Parlamentului European să solicite CJUE constatarea încălcării de către Austria a aquis-ului Schengen, în urma votului dat de Austria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu