Cu ocazia Zilelor Mondiale a Apei și Meteorologiei, Administrația Națională „Apele Române” și Administrația Națională de Meteorologie au organizat un eveniment ce a avut ca teme „Apă pentru pace” și „În prima linie a schimbărilor climatice”.
Discuțiile din cadrul acestui eveniment s-au concentrat pe problemele legate de apă, accesul la apă, vreme și schimbările climatice. Elena Mateescu, Director General ANM, a fost prezentă la eveniment unde a vorbit despre deschiderea și operaționalizarea Centrului European de Agrometeorologie.
„Mâine este ziua noastră în mod oficial, 23 martie, Ziua mondială a meteorologiei. O aniversăm din 1884 și până în prezent și avem în plan să aniversăm 140 de ani de existență, în acest an, odată cu deschiderea oficială și operaționalizarea Centrului European de Agrometeorologie.
Poate cu toții observați, clădirea este în construcție, este în fază finală, cel puțin la exterior. Urmează și dotarea interioară cu un IT data center performant. Va fi o clădire verde, smart.
Încă suntem sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și, da, confirmăm, este prima inițiativă de acest fel din lume pe care România o găzduiește, dar nu doar atât, o va pune în practică prin operaționalizare, coordonând ceea ce înseamnă activitatea de agrometeorologie la nivelul Regiunii VI - Europa, Regiunea Asociativă a Organizației Meteorologice Mondiale.", a spus Directorul General ANM
„Provocările, în contextul schimbărilor climatice sau a problematicii apei, ne sunt din ce în ce mai mari și pentru faptul că deținem președinția Regiunii Asociative Europa, președinție câștigată în cadrul Congresului de anul trecut și cu care onorăm. Este o muncă foarte laborioasă, foarte grea.
Lucrez cu colegii de la Serviciul Relații și Comunicare pentru că este foarte important să fim în prima linie a schimbărilor climatice, dar și în prima linie în ceea ce înseamnă relația cu Organizația Meteorologică Mondială și cu toate celelalte entități la care suntem parte, fie că vorbim de EUMETSAT, fie că vorbim de consorțiile de modelare numerică a vremii din care facem parte, pentru că fără aceste colaborări nu putem fi în prima linie a entității meteorologice europene și internaționale.
Mulțumesc celor 1039 de colegi prezenți astăzi fizic, celor 86 prezenți în online, prezenți la datorie în stațiile meteorologice, în departamentele de specialitate în cadrul serviciilor teritoriale pentru că este important să rămânem împreună și este important să ne continuăm cu tradiție ceea ce am realizat până acum și ce vom duce și înainte.", am spus Elena Mateescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu