Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC - a venit cu mai multe clarificări în contextul recentelor solicitări de clarificare din partea presei și a unor alte entități publice sau private, cu privire la criteriile care au stat la baza deciziei de oprire a activitatii unor site-uri web active și adrese IP, accesibile de pe teritoriul național.
„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) este un organ de specialitate al administratiei publice centrale, în subordinea Guvernului și coordonarea Prim-Ministrului, înființat în baza OUG 104/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 918, Partea I din 24.09.2021.
Principala responsabilitate a DNSC, așa cum rezultă din OUG 104/2021, este:
“asigurarea securitatii cibernetice a spatiului cibernetic national civil, in colaborare cu institutiile si autoritatile competente”.
În contextul recentelor solicitări de clarificare din partea presei și a unor alte entități publice sau private, cu privire la criteriile care au stat la baza deciziei de oprire a activitatii unor site-uri web active și adrese IP, accesibile de pe teritoriul național, vă informăm urmatoarele:
DNSC nu are atribuții legale pentru a executa suspendarea sau oprirea activității unor site-uri;
DNSC nu are atribuții legale pentru a executa eliminarea la sursă, blocarea sau neutralizarea conținutului online sau a infrastructurilor cibernetice și nici mijloacele tehnice pentru a face acest lucru în mod direct, dar oferă expertiză și asistență în conformitate cu prevederile legislative în vigoare;
DNSC nu este implicat și nici nu desfășoară activități de analiză de conținut redacțional sau de altă natură, ale unor publicații online sau ale unor site-uri active în România;
Blocarea/oprirea/suspendarea/închiderea unor site-uri este exclusiv apanajul tehnic și legal al altor entități publice sau private.
În aceste situații, unicele atribuții ale DNSC sunt de analiză a resurselor implicate în atacuri cibernetice, de coordonare și transmitere de informații către instituții competențe la nivel național, în funcție de situație.
Listele publicate zilnic și transmise către autoritățile statului sunt un efort colaborativ coordonat între mai multe instituții ale statului, cu competențe în domeniu.
Pe scurt: DNSC nu “închide” site-uri și nici nu opinează asupra conținutului public prezentat.
Mulțumim opiniei publice pentru reacția rapidă care a condus la clarificarea unei confuzii generată de ritmul alert de desfășurare a evenimentelor în aceste zile și îi asigurăm pe beneficiarii serviciilor pe care le oferă DNSC de loialitatea și dedicarea noastră pentru un spațiu cibernetic sigur”, a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News