Un grup financiar și-a invitat clienţii din 17 ţări europene să răspundă la un chestionar privind cheltuielile în timpul sezonului estival. Un total de 5.685 de familii de clasă mijlocie au completat chestionarul. Sondajul indică faptul că, spre deosebire de anul trecut, în 2015 lucrurile se prezintă mai bine pentru familiile europene.
Peste 30% dintre acestea plănuiesc cheltuieli mai mari în vacanţa din această vară comparativ cu anul precedent, iar 40% menţin aceleaşi cheltuieli ca în vara lui 2014. Sondajul a evidenţiat, însă, diferenţe surprinzătoare între ţări.
Românii cheltuie dublu în vacanța de vară
Din Barometrul de vară Ferratum, reiese că 16% dintre români vor cheltui cel mai mult pe călătorii în țară, 14% pe activități distractive de o zi (plajă, piscină, club, restaurant) și doar 10% vor cheltui pe călătorii în străinătate. În rândul celor 17 țări europene, România se poziționează ușor peste medie, dedicând cheltuielilor de vacanță aproape 50% din veniturile lunare familiale (49.7%) - echivalentul a 291 de euro -, în timp ce media europeană este de 47.2%.
Este interesant de observat că, pentru vacanța de vară, românii cheltuie aproape dublu față de bugetul alocat vacanțelor de iarnă (47% vara, față de 25%, iarna). Cu toate acestea, în raport cu media europeană, dacă este să ne referim strict la cheltuielile de Crăciun, tindem să fim mai generoși decât în perioada estivală.
Pe ce se duc banii în vaanță
Călătoriile în propria țară constituie cele mai frecvente cheltuieli în Barometrul European de Vară, reprezentând o medie de 17% din venitul disponibil al unei familii. Clubbing-ul, restaurantele, plaja implică cea de-a doua categorie de cheluieli de vacanţă în rândul celor 17 ţări din studiu.
Totuşi, vara nu presupune numai călătorii, restaurante şi petreceri. Barometrul European de Vară mai arată că europenii au și alte priorităţi. De exemplu, 12% din cheltuielile de vară sunt alocate pentru îmbunătăţiri în locuințe, grădini sau chiar garderobe.Bulgarii (21%) şi lituanienii (19%) profită de vremea bună din timpul verii pentru a se ocupa de bricolaj şi grădinărit, în timp ce nemţii își dedică 14% din venitul disponibil noilor ţinute estivale.
În mod suprinzător, festivalurile sau evenimentele sportive estivale nu sunt atât de populare în rândul clasei mijlocii cum ar fi fost de aşteptat. Numai 5-6% din cheltuieli merg spre astfel de evenimente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci