Clasamentul sărăciei: Bucureştiul stă cel mai bine, Transilvania prosperă, Moldova începe să-şi revină

Românii au, în continuare, cele mai mici salarii din UE / Foto: Pxhere
Românii au, în continuare, cele mai mici salarii din UE / Foto: Pxhere

România se află şi în 2022 printre ultimele ţări din UE în privinţa salariului minim, cu 515 euro pe lună, doar Bulgaria şi Letonia  având un nivel mai mic, arată datele publicate de Eurostat. Cele mai bine plătite locuri de muncă din ţară sunt în capitală şi în Transilvania, în timp ce Moldova rămâne, în continuare, pe poziţia de cea mai săracă regiune, cu cei mai mulţi şomeri şi angajaţi pe salariul minim.

 

România continuă să fie codaşă în clasamentul privind cuantumul salariului minim pe economie, din Uniunea Europeană. Oficiul European de Statistică a publicat recent primele date pe 2022 privind salariile minime pe economie ale statelor UE. Ai noştri câştigă, în medie, 515 euro, în timp ce Luxemburg este ţara cu cel mai mare venit minim lunar care ajunge şi la 2.257 de euro. 21 din 27 de state membre ale UE, adică peste două treimi, au un salariu minim pe economie. Potrivit INS, românii angajaţi în IT şi în industria textilă câştigă cel mai bine. Iar dacă angajatorii mai sunt şi din Bucureşti, cu atât mai mare remuneraţia din fiecare lună.

Salariul mediu net în București este de 830 EURO pe lună

Nivelul ridicat al salariului mediu în București comparativ cu nivelul salariilor din România în ansamblu se explică prin faptul că în București se concentrează cele mai bine plătite locuri de muncă (în special prezența a numeroase sedii centrale de companii și locurile de muncă din domeniul serviciilor cu valoare adăugată ridicată, cum ar fi IT, servicii bancare, asigurări, de exemplu), precum și multe locuri de muncă publice, pe care am văzut că sunt, în medie, mai bine plătite decât locurile de muncă din sectorul privat. Salariile rămân, de asemenea, ridicate şi în vecinătatea Bucureștiului, cu un salariu mediu net de 700 EURO în județul Ilfov.

Transilvania e "fruncea" când vine vorba de leafă

Salariile din regiunea Transilvaniei (județele Cluj, Timiș, Sibiu, Brașov, Mureș, Prahova, Arad) sunt semnificativ mai mari decât în ​​restul țării, cu un salariu mediu de 650 EURO net pe lună și chiar o medie de 740 EURO net pe lună în județul Cluj. Acest lucru se explică prin existența unei rețele industriale dense care prosperă datorită apropierii geografice a Ungariei (poarta de intrare în UE) și a prezenței marilor universități.

În Pitești și Constanța se poate trăi decent

Argeș, județul în care se află orașul Pitești (unde sunt fabricile Dacia, de exemplu) și județul Constanța au ambele o caracteristică comună: în timp ce aceste județe erau, la începutul anilor 2010, printre județele în care salariile erau printre cele mai mari din țară (la același nivel ca în Transilvania), aceste județe se află acum în mijlocul tabloului (cu un salariu mediu net de aproximativ 580 EURO pe lună), deoarece salariile aici au progresat mai încet decât în ​​restul României.

Moldova, polul sărăciei

Regiunea moldovenească este una dintre cele mai sărace din România însă, dceva vreme, parcă începe să dea semne că situaţia se îmbunătăţeşte. Salariile au crescut şi în această regiune, astfel încât şi angajaţii de aici se apropie de media națională (cu un salariu mediu net de 550 EURO pe lună în județele Vaslui, Neamț și Botoșani), deși trebuie admis că Vrancea și Suceava sunt încă în urmă pentru moment (cu salarii medii nete de aproximativ 520 EURO pe lună). Județele Iași și Galați, la rândul lor, se descurcă foarte bine cu un salariu mediu net de 620 EURO pe lună în județul Galați și chiar 650 EURO pe lună în județul Iași, datorită rețelei industriale a acestor județe (de exemplu în industria siderurgică) și a universităților lor importante.

Media salariilor în sudul României

Cu excepția regiunii București, Prahova (județul orașului Ploiești), Argeș (județul orașului Pitești) și Dolj (județul fermecătorului oraș Craiova), arcul sudic al României înregistrează mediile de salarii semnificativ mai mici decât media națională. Deci, de exemplu, salariul mediu net în județul Teleorman este de doar 500 EURO pe lună și în jur de 530 EURO în județele Vâlcea, Brăila, Ialomița, Hunedoara, Călărași sau Caraș-Severin.

Sursă: INS (Institutul Național de Statistică) 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel