Clătinarea unui zgârie-nori din China nu reprezintă un pericol. Ancheta arată cauzele

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

O anchetă a dezvăluit motivul pentru care un zgârie-nori din Shenzhen, China, s-a clătinat îngrijorător.

Conform The Guardian, structura de aproape 300 metri înălțime, pe numele său SEG Plaza, a început să se bălăngănească marți după-amiaza, rezultând în evacuarea tuturor oamenilor dinăuntru, spre teroarea pietonilor care tranzitau zona. Cercetătorii au arătat că totul ar fi fost cauzat de un cumul de factori, printre care: vânturi puternice în zonă, tuneluri subterane pentru trenuri de metrou sau temperaturi fluctuante.

În zonă nu au avut loc cutremure, așa cum s-a crezut inițial, iar autoritățile locale au transmis că inginerii nu au identificat motive de îngrijorare pentru siguranța celor din jur sau pentru mediu. În plus, nici clădirea nu s-a bălăngănit peste normele admise de planul ingineresc.

VEZI ȘI: CHINA. O clădire tip turn a început să se MIȘTE.

Mișcarea clădirii a fost una pe verticală

Presa din China a anunțat că investigația preliminară, confirmată de departamentul pentru situații de urgență a regiunii Guangdong, a concluzionat că mișcarea de clătinare a fost una verticală, nu orizontală, iar factorii precum vânturi puternice, tuneluri subterane și oțel dilatat din cauza temperaturii au fost factori decisivi. În plus, clădirea nu are un amortizor de masă, adică un dispozitiv uriaș ca un pendul care previne clătinarea.

Construită acum 21 de ani, clădirea a fost sigilată și publicul nu a mai putut pătrunde, cu excepția unor comercianți care au intrat să-și ia lucrurile. Miercuri după-amiază au fost raportate alte bălăngăniri, însă managementul clădirii nu a confirmat informațiile.

Care este istoria SEG Plaza?

Clădirea este numită după producătorul de semiconductori și electronice Shenzhen Electronics Group, cu sediul în interiorul structurii. Este al 18-lea zgârie-nori ca înălțime din orașul cu 12,6 milioane locuitori. Nu este rar ca anumite structuri înalte să se mai prăbușească în China, o țară în care urbanizarea extremă pe verticală și controalele/standardele laxe din autorizațiile de construcție au dus la clădiri care nu au rezistat prea mult în picioare.

„Spun că totul este sigur, dar pun pariu că va fi tare solicitant să intri în clădire și să uiți ce s-a întâmplat”, a comentat un utilizator pe platforma Weibo. Alții s-au arătat nervoși, spunându-le actorilor guvernamentali să-și mute ei birourile în clădire și să lucreze de acolo. Alții au făcut apel la răbdare cu ancheta, vorbind deocamdată despre rezultate preliminare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel