Utilizările multiple ale florilor de soc, de la plante medicinale la gătit

Sursa Foto YouTube
Sursa Foto YouTube

Caracteristici, proprietăți, rețete și sfaturi pentru conservare: iată cum poți utiliza florile de soc. 

Florile de soc sunt inflorescențele unui copac veșnic verde de până la 7 metri înălțime. Mici și alb-gălbui, înfloresc între mai și iulie și emană un parfum puternic fructat și picant, potrivit publicației Tutto Green.

Pe lângă faptul că sunt foarte plăcute din punct de vedere estetic, sunt bogate în proprietăți din punct de vedere fitoterapeutic. În plus, sunt grozave și versatile în bucătărie. Ideal pentru îmbogățirea rețetelor, prepararea gemurilor și a diferitelor tipuri de băuturi.

Planta și florile de soc

Socul (nume științific Sambucus Nigra ), aparținând familiei Adoxaceae, este o specie de plantă asemănătoare unui arbust, originară din Europa și Caucaz. Are frunze verde închis cu margini zimțate și fructe de pădure negricioase.

Florile sale, mici și albe, apar între sfârșitul lunii mai și iulie și emană un parfum foarte dulce. Florile de soc, la fel ca fructele sale, sunt comestibile și bogate în proprietăți benefice.Florile de soc încep să înflorească spre sfârșitul lunii mai și trebuie recoltate când pistilul este încă proaspăt.

Floarea de soc: proprietăți

Florile de soc sunt comestibile și bogate în proprietăți benefice. Printre principalele utilizări în domeniul terapeutic, socul acționează cu următoarele funcții:

  • diuretic

  • emolient

  • antinevralgic

  • laxativ

  • diaforetic

  • purificare

  • antireumatic

  • stimulent al secreției bronșice

Florile uscate sunt adesea folosite sub formă de infuzie pentru a favoriza transpirația astfel încât să elimine toxinele și să scadă febra. Această băutură fierbinte poate fi, de asemenea, utilă pentru calmarea tusei, astmului, bronșitei, răcelilor, flegmei și sinuzitei. De asemenea, este recunoscut ca diuretic și laxativ. 

Pentru uz extern, totuși, florile de soc sunt deosebit de potrivite pentru îngrijirea pielii. De fapt, posedă proprietăți calmante și, prin urmare, sunt utile pentru ameliorarea usturimii arsurilor solare și a disconfortului ochilor iritați.

Uz intern

Pentru a profita de majoritatea proprietăților descrise mai sus, pot fi preparate infuzii, ceaiuri din plante și decocturi.

Uz extern

Pentru a calma stările iritate ale ochilor și ale pielii, precum și pentru a le folosi ca soluție astringentă pentru pielea impură, trebuie pregătit un tonic. Lăsați doar 50 de grame de flori de soc la infuzat într-un litru de apă clocotită timp de 15 minute. Așteptați să se răcească și apoi înmuiați o cârpă sau dischete de bumbac și aplicați local.

În bucătărie

Pe lângă infuzii și ceaiuri din plante, se pot pregăti nenumărate rețete cu floare de soc.

Protagoniste ale clătitelor delicioase și aromate, precum și excelent de utile pentru aromatizarea salatelor și a sosurilor, florile de soc sunt adesea folosite pentru prepararea mâncărurilor și băuturilor tradiționale.

Pentru ce este ceaiul de flori de soc?

Ceaiul de plante din flori de soc întărește sistemul imunitar și este util împotriva tusei, bronșitei, răcelilor și febrei, deoarece stimulează transpirația. De asemenea, ajută în cazul problemelor digestive și este un ajutor excelent în dietele de slăbire și în caz de gută deoarece favorizează diureza.

Cum se prepară ceaiul de flori de soc

Prepararea ciaiului de flori de soc este foarte simplă. Aveți nevoie de 2 lingurițe de flori uscate pentru fiecare cană de apă clocotită.

Floare de soc prăjită

Moi și pufoase, florile de soc prăjite sunt un adevărat răsfăț. Ele pot fi făcute atât în ​​varianta dulce, cât și sărate. Vă propunem mai jos rețeta de bază.

Ingrediente pentru aproximativ 20 de flori

20 de flori de soc, 150 de grame de făină, 2 albușuri,1 gălbenuș, 200 ml apă carbogazoasă, sare și piper.

Metodă de pregătire

Batem cele 2 albușuri. Între timp, într-un alt bol, turnați apa, făina și gălbenușul. Amestecați bine cu un tel până obțineți o consistență netedă și catifelată, fără cocoloașe. Adăugați treptat albușurile bătute spumă și amestecați în continuare până aluatul devine omogen și pufos. Asezonați cu sare și piper. Înmuiați florile de soc în aluat și prăjiți-le în mult ulei de arahide sau orice alt tip de ulei, important este să fie fierbinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel