Claudia Țapardel a avut întâlniri bilaterale cu doi dintre cei mai importanți membri ai Comisiei Juncker, Comisarul European pentru Mobilitate și Transport, Violeta Bulc şi Comisarul European pentru Educaţie, Cultură şi Tineret, Tibor Navracsics.
În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, europarlamentarul PSD Claudia Țapardel a avut întâlniri bilaterale cu doi dintre cei mai importanți membri ai Comisiei Juncker, Comisarul European pentru Mobilitate și Transport, Violeta Bulc, precum și Comisarul European pentru Educaţie, Cultură şi Tineret, Tibor Navracsics, cu scopul de a consolida legăturile de colaborare privind două sectoare foarte importante pentru România, sectorul de transport, precum și sectorul de educație și cultură. În contextul în care România va prelua, în scurt timp, Preşedinţia rotativă a Consiliului European, europarlamentarul Ana-Claudia Ţapardel consideră că acest lucru reprezentă o oportunitate pentru a stabili agenda de priorități la nivel european privind proiectele pentru dezvoltarea sectorului de transport și a industriei de turism.
Temele discuțiilor purtate între Comisarul Violeta Bulc și europarlamentarul Claudia Țapardel s-au axat pe prioritățile Președinției Rotative a României în ceea ce privește sectorul de transport rutier, precum și pe situația prezentă privind negocierile pe pachetul de mobilitate, europarlamentarul reiterând poziția sa cu fermitate și a reprezentanților statelor membre din Europa Centrală și de Est, și implicit a României.
„Avem nevoie de o legislație europeană care să fie în avantajul tuturor"
„Pachetul Rutier reprezintă per ansamblu un pas înainte pentru crearea unui sistem de transport rutier funcțional și cu adevărat european. Tranziția către modernizarea fundamentală a mobilității în Uniunea Europeană va avea mai multe provocări și trebuie să fie corectă din punct de vedere social, dar companiile de transport nu trebuie să fie împovărate cu sarcini administrative suplimentare. De asemenea, avem nevoie de o legislație europeană care să fie în avantajul tuturor statelor membre și care să conducă la o piață de transport integrată și consolidată, fără a sacrifica companiile din Centrul și Estul Europei, care și așa trebuie să facă față unor costuri suplimentare față de cele din Vest (determinate și de distanțele mult mai lungi pe care trebuie să le parcurgă) și trebuie să suporte de cele mai multe ori un tarif inferior în comparație cu cel primit de companiile din Vest. Sacrificând companiile din Centrul și Estul Europei vom sacrifica de fapt mobilitatea și chiar locurile de muncă ale celor care își desfășoară activitatea în acest domeniu", a precizat eurodeputata PSD.
„Instituțiile europene au înțeles dificultățile"
În cadrul întâlnirii, europarlamentarul Țapardel a ridicat problema cu privire la dificultățile cu care se confruntă România în obținerea fondurilor europene pentru dezvoltarea infrastructurii, adresând o solicitare de sprijin din partea instituțiilor europene pentru soluționarea acestora. Astfel, Comisarul Bulc a anunțat vești bune pentru România. Comisia Europeană va permite alocarea fondurilor din Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) fără impunerea unor restricții, până când statele membre vor reuși să atingă un prag minim al calității infrastructurii. Comisia lucrează în prezent la stabilirea acestui prag minim.
„Este o veste extraordinară faptul că în sfârșit instituțiile europene au înțeles dificultățile cu care se confruntă România în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. Consider că alocarea fondurilor fără condiționalități restrictive pentru atingerea unui prag minim al calității infrastructurii va ajuta România să depășească aceste probleme și astfel să recupereze din decalajul care există în prezent între Estul și Vestul Europei", a declarat europarlamentarul PSD Claudia Țapardel.
Modificarea Regulamentului 1008, una dintre teme
Totodată, discuțiile au atins și subiectul propunerii de modificare a Regulamentului 1008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate, cu privire la extinderea posibilității de închiriere a aeronavelor cu echipaj din state terțe (wet-leasing), un dosar legislativ pe care europarlamentarul Țapardel a fost desemnat raportor. Comisarul Violeta Bulc i-a oferit garanții europarlamentarul Țapardel că Regulamentul revizuit al Comisiei va conține prevederi care vor garanta ca statutul social al angajaților și drepturile pasagerilor să nu fie afectate în practicile de wet-leasing.
Nu în ultimul rând, Comisarul Bulc și europarlamentarul Claudia Țapardel vor colabora în ceea ce privește acțiunile pentru asigurarea unui transport sigur și combaterea fenomenului de live-streaming la volan care afectează siguranța rutieră în multe state membre. În acest sens, au discutat despre posibilitatea utilizării tehnologiilor moderne pentru a încuraja șoferii să adopte o conduită responsabilă atunci când se află la volan.
"În calitate de legislatori, ne revine obligația de a găsi măsuri prin care să combatem comportamentul iresponsabil al șoferilor, care prin utilizarea telefonului în timpul condusului, pun în pericol siguranța celorlalți pasageri ai vehiculului, precum și a celorlalți participanți la trafic. În acest sens, trebuie să găsim nu doar măsurile pentru a preveni aceste conduite iresponsabile, dar și modalități de sancționare a acestora", a precizat europarlamentarul Țapardel.
În cadrul întâlnirii dintre Comisarul pentru Educaţie, Cultură şi Tineret, Tibor Navracsics și europarlamentarul PSD Claudia Țapardel au fost abordate subiecte importante privind promovarea patrimoniului şi culturii europene cu scopul dezvoltării industriei de turism, identificând oportunități de colaborare în contextul preluării Președinției Rotative a Consiliului de către România.
Cooperare în protecte privind educația și includerea tinerilor pe piața muncii
Comisarul Navracsics și Europarlamentarul Țapardel au stabilit să coopereze în anul viitor pe proiecte ce privesc educația și includerea tinerilor pe piața muncii. Comisarul Navracsics a anunțat obiectivul ca până în 2025 să existe un Spațiu al Educației Europene, o inițiativă care va întări colaborarea între universitățile din statele membre și va facilita schimbul de experiență între studenți și cadre universitare, precum și crearea unui cadru pentru recunoașterea și echivalarea studiilor.
„Mă bucur foarte mult că instituțiile europene realizează faptul că în Europa capitalul uman este cel mai important, și, mai mult decât atât, faptul că tinerii cetățeni europeni sunt prezentul și viitorul Europei. De aceea, mă bucur că vom avea la nivel european un cadru formal prin care să le asigurăm o educație de calitate, accesul la îmbunătățirea competențelor lingvistice, precum și un cadru transparent de echivalare a studiilor în toate statele membre UE", a declarat europarlamentarul social-democrat Claudia Țapardel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu