Surse din termoficare susțin din ce în ce mai insistent în aceste zile că șefia Companiei Municipale Termoenergetica i-ar reveni lui Claudiu Crețu, administratorul special al ELCEN și membru PNL sector 1.
El este cel care a semnat cererea de declarare a falimentului RADET.
Interesant este faptul că, deși a ajuns în fruntea ELCEN în 2017, în timpul guvernării PSD, Claudiu Crețu afirmă acum că ar avea atât sprijinul PNL, cât și pe cel al USR.
La momentul potrivit a sărit din barca PSD în cea a PNL, fără să aibă strângeri de inimă că trădează mandatul pentru care fusese sprijinit în 2017, acela de a contribui la trecerea ELCEN de la Ministerul Economiei la Primăria Capitalei și fuziunea cu RADET.
O surpriză este faptul că postul pare să i se potrivească mănușă încă șefului de la ELCEN, așa cum arată chiar criteriile de selecție pentru șefia interimară a Termoenergetica.
Pe pagina de socializare a USR București, aceste criterii par a fi făcute pentru un om cu experiența lui Claudiu Crețu. O coincidență fericită.
Astfel, pentru numire se cere o experiență de 5 ani în funcții de management în companii din domeniul energetic cu cifra de afaceri de minim 20 de milioane de euro, precum și experiență în implementarea programelor cu finanțare nerambursabilă.
Întrebarea este de ce ar părăsi Claudiu Crețu șefia ELCEN, recompensată generos din punct de vedere financiar pentru a deveni interimar pentru 4 până la 6 luni, la Termoenergetica?
Surse din domeniul energiei afirmă că, acum, după 8 ani de tergiversări, s-ar dori trecerea ELCEN la Primăria Capitalei. De ce? Pentru că acum a venit momentul! Prin trecerea activelor ELCEN la PMB, s-ar putea încasa peste 1 miliard de lei. Or, peste doi ani, când capacitățile de producție ale ELCEN, cu o tehnologie din anii '60, se vor închide din cauza poluării pe care o generează, ele nu vor mai putea fi vândute decât la preț de fier vechi.
Conform lui Claudiu Crețu, administratorul special al ELCEN, domnia sa s-ar bucura inclusiv de sprijinul lui Adrian Lotrean, șeful userist al Consiliului de Administrație al Termoenergetica, pentru numirea în fruntea operatorului sistemului de termoficare bucureștean.
Așadar, miza trecerii activelor Electrocentrale București S.A. la Primăria Capitalei pare a fi încasarea acelui "onorariu de succes" în valoare de 2,73% din cei peste 1 miliard de lei. Așa cum s-a întâmplat și în cazul falimentului RADET, când administratorul judiciar al ELCEN a încasat un "onorariu de succes".
În aceste condiții, pentru bucureșteni, ne întrebăm dacă speranțele de a avea apă caldă și căldură la iarnă scad în ritm accelerat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News