Un set de trei soluții inedite care să ajute populația să facă față costului ridicat la energie a venit din partea vicepreședintelui USR, Claudiu Năsui.
Invitat în emisiunea Ce Se Întâmplă realizată de Răzvan Dumitrescu, Claudiu Năsui, vicepreședintele USR, a punctat un set de trei măsuri de ajutor pe care, în opinia sa, statul român ar trebui să le adopte pentru a ajuta atât consumatorul casnic cât și cel juridic sa facă față valului de scumpire a energiei.
Prima măsură dedicată consumatorilor casnici ar fi introducerea unui voucher în valoare de 1000 de lei, un fel de credit energetic, direct pe factura consumatorului.
Celelalte două măsuri au fost gândite pentru mediul juridic, cel al firmelor, pentru care Claudiu Năsui crede că o reducere a birocrației din schemele de ajutor dedicate acestora ar fi necesară cât și introducerea unor reduceri fiscale de tip credit fiscal: adică firma să beneficieze de o reducere la plata impozitelor în funcție de consumul energetic facturat.
”Un voucher de 1000 de lei pentru fiecare gospodărie direct în factură pentru a nu fi folosiți altfel. Practic vine factura din 1000 de lei pe care i-ar avea fiecare gospodărie în factură începe să se scadă, până când se duc banii și trebuie să suporți (costurile), dar totuși, 1000 de lei pentru factura la energie.
Pentru firme ne interesează partea acesta care să nu fie foarte birocratică, să fie totul cât mai simplu, să nu vă duceți cu dosar la AFM, etc.. astea este moartea. Ei fac astea așa, ca să zică că fac ceva, apoi vă blochează pe birocrație și apoi o să vă zică: ah...aveți ochelari, deci nu se poate. Avem aici criteriu... Vor veni cu tot felul de criterii cretine. Pentru că așa fac toate schemele astea, pun niște criterii ca să împuțineze cât mai mult oamenii sau să fie oamenii lor cei care primesc.
Si încă un lucru tot pentru firme: jumătate din creșterea prețului de energie electrică și gaz să fie credit fiscal, adică să nu mai plătești impoziti. Dacă am plătit energia mai scump cu 100 de lei, 50 de lei nu mai plătesc impozit și atunci te ajută și statul să susții lucrul acesta”, a declarat vicepreședintele USR, Claudiu Năsui.
Citește și:
Spania a operat anterior și două reduceri ale taxei pe valoarea adăugată la energia electrică,scrie Reuters citată de Bizday.
Spania este țara europeană cu cele mai multe terminale pentru importul de gaze lichefiate, dar capacitatea de tranzit către Franța și restul continentului este încă mică.
În acest timp, cotațiile pentru gazele europene tranzacționate în Amsterdam au scăzut puternic după atingerea unui nivel record pe 26 august. La vremea respectivă oficialii ruși au amenințat cu o iarnă foarte scumpă pentru Europa, dar imediat după aceea Cehia a convocat o reuniune de urgență a miniștrilor energiei și au început discuțiile privind o decuplare a tarifelor energiei electrice de cotația gazelor naturale. Moscova are capacitatea de a le influența pe acestea din urmă, dar numai 23% din energia UE este produsă în centrale care funcționează pe gaze.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News