Avem legi ale siguranței vechi de 20 de ani. Dezbaterea asupra reînnoirii lor s-a împotmolit după ce Traian Băsescu și-a început cel de-al doilea mandat. Nici interceptările nu sunt reglementate corespunzător și alimentează tensiunea în rândul populației. Claudiu Săftoiu, fost consilier prezidențial și șef al Serviciului Român de Informații (SIE), înscris recent în PNL, explică pentru dcnews de ce nu s-au finalizat legile în ceea ce privește siguranța națională.
De Ce News: De ce credeți că nu se mai discută despre legile siguranței naționale?
Claudiu Săftoiu: Amânarea dezbaterii pe legile siguranței este un act premeditat pe Putere. În anul 2009 se înființase o comisie specială în frunte cu Cristian Preda, dar care s-a întâlnit o singură dată, ănainte de alegerile prezidențiale. Se pare că se dorește menținerea confuziei asupra acestui subiect din diferite interese. România funcționează cu o lege veche de 20 de ani, care nici măcar nu a fost amendată în această perioadă. Nefiind actualizată, este o lege prin care se poate lupta împotriva anumitor categorii din populație, prin restrângerea unor drepturi cetățenești, așa cum s-a întâmplat anul trecut.
De Ce News: Ce mai presupune lipsa unor legi actualizate ale siguranței?
Caludiu Săftoiu: Există noi actori în domeniul securității, care acum 20 de ani nu existau. Este vorba despre companiile private de securitate, care peste tot în lume tind să fie parte a managementului public, adică sunt integrate în livrarea de bunuri și servicii publice. Există aproximativ 500 de astfel de firme în momentul de față și ele pot asigura paza obiectivelor strategice, administrative sau pot participa chiar la combaterea terorismului.
De Ce News: Stăm mai bine în domeniul interceptărilor?
Caludiu Săftoiu: În domeniul interceptărilor avem o lege din 2004, dar ea este inadecvată. Deși există mai multe autorități care dețin infrastructură de interceptare, ele nu sunt acoperite de lege, În plus, interceptările făcute de persoanele fizice, de grupuri infracționale sau de detectivi privați nu pot fi sancționate, căci legea permite deținerea aparaturii de interceptare. Deci pentru a putea fi sancționate, aceste persoane trebuie să fi fost învinuite de activități conexe, cum ar fi șantajul sau violul proprietății.Tot acest vid legislativ creează bugete paralele pentru același tip de servicii.
De Ce News: Cum are de suferit populația din cauza acestui vid legislativ?
Claudiu Săftoiu: Din cauza legislației confuze nu există reglementări. Apar astfel interceptări în diverse dosare la procuraturi sau judecătorii fără ca în prealabil acele persoane să fi putut fi acuzate printr-o probă concludentă. Aceste lucruri dau naștere și la confuzia din rândul tuturor cetățenilor, care se simt urmăriți la fiecare pas.
De Ce News: Ce măsuri aveți de gând să luați?
Claudiu Săftoiu: Voi milita pentru respectarea libertății și drepturilor cetățenești în ceea ce privește securitatea națională și vom propune modernizarea acestui domeniu prin înființarea unei Autorități Naționale pentru Interceptări, care să funcționeze în subordinea Parlamentului.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu