Climatologul Roxana Bojariu, avertisment despre valul de caniculă. Spune că am putea avea cea mai caldă lună iulie

Fotografie de la Brett Sayles, Pexels
Fotografie de la Brett Sayles, Pexels

Roxana Bojariu, climatolog, spune că în România am putea înregistra cea mai călduroasă lună iulie din istorie. 

"Nu va fi sfârșitul valorilor de căldură. Continuă vara și vom avea perioade cu temperaturi mari, poate chiar mai mari decât în acest val de căldură și să nu uităm nici de instabilitățile care vor puncta aceste perioade foarte calde, instabilități care vor fi și ele foarte severe, adică vom avea furtunile acelea de vară, dar cu intensificări puternice de vânt, cu cantități mari de precipitații. Temperatura exactă e dificil de prognozat, dar se poate apropia de 40 de grade, mai ales în zonele din Lunca Dunării, unde, de obicei, temperaturile sunt cele mai mari din România, dar în orașe, pe lângă faptul că avem valuri de căldură, avem și insula de căldură a orașului și acolo și temperaturile înregistrate, deci nu resimțite, vor fi mai mari decât cele de la stațiile clasice, care sunt, în general, în afara orașului, excepție fiind Filaretul, care era la început în afara orașului, ca locație, dar a devenit un punct central”, a explicat climatologul Roxana Bojariu la Digi24.

Conform acesteia, "iulie ar putea să fie cea mai caldă iunie iulie și nu doar din acest an, ci din toate lunile iulie, nu numai pentru că este o lună de vară, ci se adaugă și efectul fenomenului El Nino, care aduce o sursă suplimentară de căldură, ce se suprapune cu încălzirea globală și astfel vom vedea cum cad recordurile pe zi ce trece, pe lună ce trece, pentru că și efectele El Nino se vor simți din ce în ce mai puternic”.

Cum pot fi combătute eficient schimbările climatice


"Sunt doi mari piloni ai acțiunii climatice. Reducerea emisiilor neapărat, mult mai mult decât s-a făcut până acum, cu ambiție mult mai mare de a atinge ținte și de a propune ținte mult mai puternice de reducere, tocmai pentru că fereastra de oportunitate pentru a ne înscrie pe traiectoria îndeplinirii țintei Acordului de la Paris se închide - sfârșitul anului 2025. Dacă până atunci nu reușim să atingem maximum de emisii, după care să vină reducerile substanțiale, vom rata această țintă, adică limitarea creșterii temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius, față de nivelul preindustrial. Noi deja am atins 1,2 grade Celsius. Al doilea pilon este adaptarea.

Trebuie să ne adaptăm la ceea ce am produs deja. Se poate dezvoltarea economică și cu reducerea de emisii. O dovedește chiar România. În ultimii zece ani a crescut Produsul Intern Brut, dar au scăzut emisiile și nu vorbim de o scădere care să poată fi pusă pe seama dezindustrializării, așa cum a fost în anii 1990. Vorbim de o decuplare. În Europa se vede foarte clar decuplarea. Totul este să continuăm, dar într-un ritm mult mai rapid. Putem să creștem economic, dar putem să trăim în același timp și mult mai bine, în condițiile schimbărilor climatice”, a mai spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel