Rana dobândită de Ştefan cel Mare la picior, în timpul primului asediu al Cetăţii Chiliei, l-a chinuit tot restul vieţii, timp de mai bine de patru decenii. Unii au văzut în ea un blestem, întrucât Domnul Moldovei atacase, cu această ocazie, şi pe binefăcătorul său din Ţara Românească, Vlad Ţepeş, care îl ajutase să ocupe tronul Moldovei. Istoria poate justifica acel război, din raţiuni strategice, dar cert este că acea confruntare i-a adus sfârşitul.
Viaţa marelui domnitor ar fi putut să fie mult mai lungă dacă tehnicile de chirurgie plastică erau accesibile în epocă. Vezi video pentru a afla ce diagnostic se poate pune în cazul morţii voievodului Ştefan şi ce s-ar putea face astăzi într-un caz similar.
video via webtv.realitatea.net
Este otrăvirea lui Alexandru Lăpuşneanu primul caz de eutanasie consemnat în istoria ţărilor române? Cum l-ar fi putut ajuta chirurgia plastică pe Ştefan cel Mare? A fost contaminat Ion I. C. Brătianu cu streptococi înalt patogeni de către agenţii Moscovei, sau a luat o banală gripă de la Nicolae Titulescu, murind în urma septicemiei? Se poate vorbi de malpraxis în cazul său? Dar în cazul Majestăţii Sale Regele Ferdinand, care a murit de cancer la colon, în 1927? Cum au influenţat aceste caz istoria modernă a României? Află consultând Clinica de Istorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News