Ministerul Sănătății, reacție ca urmare a subiectului cu corneea adusă în România

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Ministerul Sănătății a avut o reacție ca urmare a subiectului cu corneea adusă în România.

UPDATE: Ca urmare a comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti privind dispunerea urmăririi penale faţă de o persoană fizică şi o persoană juridică pentru săvârşirea infracţiunii de introducere sau scoatere din ţară de organe, ţesuturi sau celule de origine umană fără autorizaţie emisă de Agenţia Naţională de Transplant, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale, acţionând instituţional. Fiind o anchetă în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare.

------

Știrea inițială:

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au percheziţionat sediul unei clinici medicale din Capitală, acuzată că trafic de organe, respectiv introducerea în România a aproximativ 300 de cornee folosite la transplant.

"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus la data de 22.08.2022 efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai multe persoane fizice şi o persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunii de introducerea sau scoaterea din ţară de organe, ţesuturi ori celule de origine umană fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. În cuprinsul ordonanţei s-a reţinut că, în perioada 2019 - 2021, o clinică medicală şi administratorul acesteia, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale, au introdus pe teritoriul României ţesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. La data de 25.08.2022 a fost pus în executare un mandat de percheziţie cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Investigaţii Criminale", a declarat, vineri, procurorul Călin Radu Bogdan, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

El a precizat că ancheta în acest caz a pornit în urma unei sesizări a organelor judiciare şi, până în aceste moment, nu au fost depuse plângeri din partea unor pacienţi care au beneficiat de transplant de cornee.

Potrivit procurorului, ţesuturile folosite la transplant au fost aduse de la o bancă de organe din Italia, fiind vorba de aproximativ 300 de cornee.

Un senator a fost arestat într-un aeroport din Londra. Acuzația: trafic de organe

Senatorul ar fi încercat să răpească un tânăr de 15 ani fără adăpost pentru a-l duce în Turcia și a-i preleva organele.

Ike Ekweremadu, exponent al Partidului Democrat al Poporului și fost vicepreședinte al Senatului, și Beatrice Nwanneka Ekweremadu, contabil, de asemenea o figură cunoscută în politica nigeriană, au ajuns în cătușe.

Investigațiile asupra cuplului au început luna trecută, a raportat The Guardian, când poliția a fost alertată cu privire la potențiale încălcări ale legilor moderne privind sclavia.

Săptămâna aceasta ofițerii au arestat cuplul în timp ce aceștia se aflau la aeroportul Heathrow, în compania unui băiat fără adăpost de 15 ani, gata să se îmbarce într-un avion spre Turcia, țară în care se bănuiește că băiatul ar fi au fost operat pentru recoltarea de organe.

Recoltarea și traficul de organe este o activitate criminală înfloritoare în Africa de Nord și de Vest, ”unde comunitățile sărace și populațiile strămutate sunt cel mai expuse riscului de exploatare”, se arată într-un raport Interpol.

Debbie Ariyo, directorul executiv al organizației caritabile din Londra Africanii Uniți Împotriva Abuzului asupra Copiilor a declarat pentru The Guardian că Nigeria este unul dintre cele mai importante centre de trafic de organe din lume. 

Soții Ekweremadu sunt acuzați că fac parte din această afacere și că au acționat prin exploatarea cunoștințelor lor politice și a relațiilor cu Regatul Unit.

Avocatul său spune că acuzațiile sunt ”cel puțin absurde”: Ekweremadu ”este membru al Senatului din Nigeria. El a deținut anterior un rol și mai important ca vicepreședinte al Senatului. Este membru al Asociației Baroului din Nigeria. Este directorul unei firme de avocatură care îi poartă numele. Pe scurt, a dus o viață ireproșabilă de funcționar public”, a explicat el. 

Ancheta a fost lansată de echipa de specialitate criminalistică a Poliției Metropolitane, după ce detectivii au fost alertați cu privire la posibile infracțiuni în temeiul legislației moderne privind sclavia, în luna mai. Acuzațiile se referă la presupusa activitate între 1 august 2021 și 5 mai 2022.

Procuratura a spus instanței că problemele de jurisdicție înseamnă că este necesar acordul procurorului general pentru ca acest caz să poată continua. Cuplul a fost arestat preventiv până la următoarea lor apariție la tribunal, pe 7 iulie.

Procurorul Damla Ayas a spus: ”Au fost intervievați la secția de poliție. Ambii inculpați au furnizat o declarație pregătită. Domnul Ekweremadu, în declarația sa, a negat acuzațiile de trafic de persoane. El a spus că în niciun moment nu a aranjat transportul pentru cineva cu intenția de a-l exploata.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel