Nicolae Voiculeț a vorbit despre povestea care a dat rezonanță sunetelor din coloana sonoră a videoclipului oficial de promovare a României.
Nicolae Voiculeț, cel care a adus sunetul naiului în videoclipul de prezentare a României, vorbește despre suma experiențelor care l-au determinat să aleagă cu grijă tema muzicală.
"A fost o mare bucurie și onoare să înregistrez muzica din coloana sonoră a videoclipului oficial de promovare a României, iar naiul, un instrument universal, să facă legături in diversitate și să "povestească" despre România! Cred că există o conexiune foarte strânsă între sunetul naiului si vibrația României, pentru ca noi românii în doine și în întreg folclorul, avem o sensibilitate unică de exprimare! Tema muzicală pe care am creat-o pentru acest videoclip, a fost răspunsul meu de mulțumire pentru bogăția acestei naturii! M-am inspirat din amintirile copilăriei mele de la munte unde m-am născut, dar și din satul în care tatăl meu a fost preot. Mi-au trecut prin sunete multe gânduri și stări, in timp ce înregistram în studiou. Le mulțumesc tuturor celor care au lucrat împreuna cu mine, la realizarea acestui videoclip: Sebastian Condurache (Regizor), Teodor Ghiță (Scenarist), Alecsandru Dunaev (Actor), Ionuț Teodorescu (Compozitor), Iulian Niță (Montaj), Mihai Dină & Bogdan Jujatu (Directori de imagine). Îi mulțumesc lui Ilie Năstase! M-au lăsat să zbor cu ochii închiși, peste toate amintirile și dorurile mele. Mi-am dorit ca muzica să exprime credința, bunătatea și demnitatea românilor, dar și ospitatea noastră. Primele pasaje pe care le-am cântat sunt în totalitatea do major, inspirat de semnalele tulnicelor din Apuseni. Sunetul DO are 528 Hertzi și este "frecvența iubiri", care este esențială pentru "matricea matematică și muzicală a creației", susține Nicolae Voiculeț.
"
Mai mult decât orice sunet descoperit anterior, sunetul "frecvenței iubirii" rezonează în esența tuturor lucrurilor si obiceiurilor satului românesc: sunetul de clopot și de toacă, legănatul pruncului, pironirea animalelor, sunetele de sapă, dansul cositului prin mișcarea ritmică a trupului, susurul apei, sunetele mării.
Aceste sunete se conectează la inimă, la esența spirituală, la realitatea cerului și a pământului nostru românesc, devenind răsunete! Această frecvență este considerată atât de puternică, încât poate ajuta chiar și la repararea și restabilirea daunelor aduse ADN-ului prin îndepărtarea de la sursele inițiale: natura, obiceiuri/tradiții, familie, credință! De aici și ideea perpetuării identității și adaptabilitatea românilor pe acest pământ Carpato-Danubiano-Pontic. Nu întâmplător în această frecvență de “DO”, cânta tulnicele din munți Apuseni, ale căror sunete sunt în deschiderea și la finalul acestui videoclip. Ele vestesc și dau un semnal de bucurie și de bun venit tuturor! Cred că una din cele mai autentice dovezi ale continuității noastre în acest spațiu, pe lângă credință, il constituie și folclorul muzical moștenit, reprezentând totalitatea creațiilor culturii spirituale. Patrimoniul Mondial UNESCO din România include în prezent pe lista sa : Bisericile pictate din nordul Moldovei, Sate din Transilvania, Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, Sighişoara, Mănăstirea Hurezi, Biserici de lemn din Maramureş, Delta Dunării, Pădurile seculare de fag din Carpaţi, ceramica de Horezu, Căluşul, Tradiţia Mărţişorulu, Colindatul, Jocul fecioresc din Transilvania și bineînțeles Doina. Am fost tot timpul inspirat de folclor, iar natura a fost izvorul meu de creație. DOINA românesca rămâne singura muzică, pentru mine, care aduce pace, armonie și speranță! DORUL românesc, e amestecul sentimentelor de tristețe, jale, melancolie, nostalgie și bucurie! De aceea mesajul meu pentru toți este: Vino si ascultă România!", conchide artistul.
Citește și: Cine a acreditat dezinfectanții neconformi. Informații explozive
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News