În momentul în care te apuci de curățenie și vrei să dezinfectezi întreaga casă cu clor, trebuie să-ți iei câteva măsuri de precauție. Cum trebuie să-l folosești. Nu face aceste greșeli care pot reprezenta un pericol pentru sănătatea ta.
Clorul trebuie folosit cu prudență, în anumite condiții. Este bine ca, întotdeauna, să îl diluezi cu apă și să deschizi geamurile larg când îl folosești. Se recomandă purtarea unor mănuși de menaj și o mască, mai ales dacă ești alergic. Clorul are o concentrație ridicată de hipoclorit de sodiu care atacă pielea și căile respiratorii.
Proporţia soluţiei trebuie să fie de 20 de mililitri de clor la 1 litru de apă, scrie csid.ro. Citiţi cu atenţie eticheta produsului pentru că acesta poate fi deja diluat cu apă şi poate să nu mai fie necesară diluarea ulterioară a acestuia.
"Este important să spălaţi în prealabil suprafaţa respectivă cu o soluţie din apă şi detergent, să lăsaţi să se usuce şi abia apoi să dezinfectaţi cu clor. Soluţia trebuie lăsată să acţioneze 10 minute, apoi se clăteşte suprafaţa cu apă curată", spun specialiştii.
Nu combina niciodată clorul de rufe cu substanțe acide sau corozive pentru curățat rugina sau piatra de pe instalațiile sanitare. Combinația dintre aceste substanțe eliberează vapori toxici. Clorul nu trebuie combinat nici cu alcoolul sanitar.
Vezi și: Coronavirus. Cum CUREȚI și DEZINFECTEZI corect suprafețele. SFATURI VITALE
Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă folosirea unei soluţii pe bază de clor pentru dezinfectarea suprafeţelor, cum ar fi chiuveta, cada, chiuveta, gresia, faianţa, scrie csid.ro.
Clorul este eficient în cazul în care dorești să elimini mucegaiurile și ciupercile care apar pe pereți. Dezinfectează vasul de toaletă și perdeaua sau cabina de la duș, unde se dezvoltă mucegaiul. Poți spăla și pereții albi cu o soluție din cinci litri de apă la care adaugi 500 ml de clor, dacă nu ai timp să zugrăvești, scrie libertateapentrufemei.ro.
Clorul te mai ajută să cureți și petele de orice fel de pe treptele casei sau de pe pavajul din curte. Igienizează obiectele sanitare, tacâmurile și tocătoarele pline de grăsime.
Chiar dacă sticla este sau nu desfăcută, clorul își pierde din puterea de înălbire după 3 sau 6 luni, în funcție de concentrație. Este bine să cumperi o cantitate mică, de fiecare dată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci