Fostul primar al Sectorului 1 s-a dus astăzi la Parlament pentru a-și prelua mandatul de senator.
Clotilde Armand, aleasă senator din partea Uniunii Salvați România, s-a dus astăzi la Parlamentul României pentru a-și prelua mandatul, în ciuda solicitării Înaltei Curți de Casație și Justiție către Agenția Națională de Integritate (ANI) privind incompatibilitatea, dar și în ciuda hotărârii din cadrul USR, care a solicitat Comisiei de Validare să nu accepte mandatul lui Clotilde Armand.
Ulterior solicitării ÎCCJ, ANI a trimis comisiei de validare a mandatelor din Senatul României o informare potrivit căreia în urma deciziei ÎCCJ și a deciziilor CCR, Clotilde Armand este decăzută pe o perioadă de 3 ani din dreptul de a deține o funcție eligibilă precum cea de senator.
De asemenea, Vlad Voiculescu a anunțat acum câteva zile că „dat fiind că această hotărâre este definitivă, va fi pusă în executare în sensul că doamna Clotilde Armand nu îşi va putea prelua mandatul de parlamentar întrucât de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate operează interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică, printre care şi cea de parlamentar, pentru o perioadă de 3 ani”.
Fostul primar al Sectorului 1 a încercat să își justifice gestul într-o postare pe Facebook, în care precizează că legislația românească nu prevede incompatibilitatea de funcție de care a fost acuzată și că dosarul în acest caz este unul fabricat.
„Breaking news: "Clotilde Armand s-a prezentat la Parlament, pentru preluarea mandatului."
Așa. Și? Iată explicația juridică.
În legislația din România nu există o prevedere explicită prin care să interzică unui primar să fie managerul unui proiect pe fonduri europene. În schimb sunt multe opinii diferite, am sesizat și CCR cu acest aspecte. Există un vid legislativ, de care a profitat PSD pentru a-mi face dosarul acest dosar penibil cu ajutorul ANI - instituție a statului care este controlată tot de PSD.
Am venit astăzi în Parlament pentru a ridica o altă problemă - există un vid legislativ și în cazul parlamentarilor care trebuie validați deși există o situație de incompatibilitate cu funcția de ales local.
Articolul 25, alin. 2, din Legea 176/ 2010, stabilește clar că pot ocupa demnitatea de senator, deoarece starea de incompatibilitate priveste doar funcția de primar: “Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.”
Cuvintele cheie sunt: “cu exceptia celor electorale” și “nu mai poate ocupa aceeași funcție.” Astfel, decizia de incompatibilitate vizează doar interdicția ocupării timp de 3 ani a funcției de primar, nu și de parlamentar.
Articolul 25 a fost verificat de CCR în mai multe rânduri, din punct de vedere al constituționalității. A fost dată și o decizie interpretativă, dar nu a fost modificat textul de lege. Parlamentul a apreciat în cazul de față că textul de lege este explicit și nu necesită schimbarea lui.
Practic, în acest moment sunt în situația în care mandatul meu de senator trebuie validat de Comisia specială constituită în Parlament.
Iar comisia respectivă trebuie să o valideze fiindcă altfel este un abuz. Mai jos motivarea juridică a domnului Augustin Zegrean care s-a ocupat de cazul meu.
De asemenea:
Din Regulamentul Senatului:.
Articolul 8
(1) Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispozițiilor legii electorale privind candidatura sau obținerea mandatului, precum și în cazul în care există o hotărâre definitivă și irevocabilă privind săvârșirea de către senatorul în cauză a unei infracțiuni legate de derularea procesului electoral.
(2) Audierea senatorilor pentru care s-a propus invalidarea alegerii este obligatorie atât în cadrul Comisiei de validare, cât și în plenul Senatului. În fața Comisiei de validare cel în cauză își poate alege un apărător dintre membrii Senatului sau poate fi asistat de un avocat cu drept de a pune concluzii la Înalta Curte de Casație și Justiție“, a scris Clotilde Armand pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu