Cluster masiv cu 26 de cvadrilioane de sori, descoperit în spațiu. Ce ar putea să însemne pentru galaxia noastră

foto: Freepik
foto: Freepik

Recent, astronomii au identificat un supercluster uriaș de galaxii, denumit superclusterul Einasto, în onoarea reputatului astrofizician estonian Jaan Einasto.

Această impresionantă structură cosmică se găsește la o distanță de trei miliarde de ani lumină de Pământ și impresionează prin dimensiunile sale colosale: lumina ar necesita aproximativ 360 de milioane de ani pentru a parcurge distanța de la un capăt la celălalt al acestei formidabile entități cosmice.

Superclusterul Einasto se remarcă prin masa sa uriașă, echivalentă cu 26 de cvadrilioane de ori masa Soarelui, plasându-l printre cele mai mari structuri cunoscute din Universul observabil, scrie Interesting Engineering. Importanța superclusterelor precum Einasto este crucială pentru studierea Universului la scară largă, furnizând informații esențiale despre formarea și evoluția galaxiilor.

Observațiile efectuate au relevat că roiurile de galaxii din interiorul acestor superaglomerări sunt mult mai masive decât cele din afara lor, indicând faptul că galaxiile tind să evolueze în moduri diferite în funcție de mediul cosmic în care se găsesc. 

Ce legătură există între superclustere și materia întunecată

Studiul superclusterelor poate furniza indicii prețioase despre distribuția și interacțiunile materiei întunecate, o componentă esențială a universului nostru, care, deși nu poate fi observată direct, este detectată prin efectele sale gravitaționale asupra materiei vizibile. Descoperirea superclusterului Einasto, alături de celelalte entități cosmice recent identificate, constituie un pas semnificativ în înțelegerea rolului materiei întunecate în evoluția și structura universului nostru.

Observațiile efectuate indică faptul că galaxiile din interiorul superclusterelor se deplasează cu viteze mai reduse decât cele prognozate anterior, o observație care sugerează o posibilă legătură între distribuția materiei întunecate și comportamentul galaxiilor. Prin investigarea acestor conexiuni, oamenii de știință speră să aducă lumină asupra enigmaticei energii întunecate și să dezvăluie secretele acestei forțe misterioase care guvernează expansiunea universului.

Această aglomerare neobișnuită de sori nu afectează în mod deosebit galaia noastră. Cel mult, ar putea să împingă mai multe găuri negre înspre Calea Lactee și astfel să apară mici dar insesizabile depolarizari la nivelul planetei Pământ.

Studiul privind superclusterul Einasto și alte superclustere proeminente a fost recent publicat în prestigioasa revistă științifică The Astrophysical Journal, consolidându-se astfel în domeniul cercetării cosmice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel