Arabia Saudită a învins Argentina la CM 2022.
Formaţia Arabiei Saudite a produs prima mare surpriză a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, prin victoria reuşită în faţa dublei campioane mondiale Argentina, cu scorul de 2-1 (0-1), marţi, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C a competiţiei, scrie Agerpres.
Este prima înfrângere a Pumelor după 36 de partide. Reprezentativa "Pumelor" mai avea nevoie de un singur meci fără eșec pentru a egala performanța Italiei, care deține recordul all-time: 37 de partide la rând fără să piardă.
Arabia Saudită a reuşit una dintre cele mai mari surprize din istoria competiţiei, punând capăt unei serii a sud-americanilor de 36 de meciuri consecutive fără înfrângere. Argentina mai avea nevoie de un meci fără eşec pentru a egala recordul deţinut de Italia (37).
Selecţionata Albiceleste a deschis scorul prin Lionel Messi (10 - penalty), dar şoimii verzi au dat lovitura în debutul reprizei secunde, când au punctat prin Saleh Alshehri (48) şi Salem Aldawsari (53), la interval de doar câteva minute.
Argentina a început foarte bine jocul şi a ratat prima ocazie în min. 2, când portarul Alowais a apărat şutul lui Messi de la 14 metri. În min. 8, sud-americanii au primit penalty, după ce Paredes a fost ţinut în careu de Abdulhamid la o fază fixă. Messi a transformat cu siguranţă (10), deschizând scorul.
Într-o repriză controlată de Argentina, însă cu un joc fragmentat de numeroase întreruperi, faulturi şi 7 poziţii de ofsaid în care au fost surprinşi jucătorii lui Lionel Scaloni, saudiţii nu au avut decât un şut-centrare al lui Abdulhamid (12), prins fără probleme de Emiliano Martinez.
Argentina, care nu a găsit antidotul pentru apărarea avansată a saudiţilor, a avut o gol anulat la Lautaro Martinez (27), evident, pentru ofsaid, şi alte două situaţii notabile, un şut complet ratat de De Paul (42), de la 16 metri, şi o şansă a lui Di Maria (45+2), care nu a putut controla o minge primită în faţa porţii.
Messi & co au fost surprinşi de debutul avântat al adversarilor după pauză, saudiţii marcând mai întâi prin Saleh Alshehri (48), cu un şut la colţul lung, după o pasă de la Albrikan. Argentina a acuzat şocul şi a mai cedat o dată, la şutul lui Salem Aldawsari (53), de la 16 metri, defensiva lui Scaloni părând lentă şi nepregătită de fiecare dată.
Campioana Americii de Sud a căutat măcar egalarea până la final, fără succes. Messi (57) a fost deposedat in extremis în careu de Altambakti, Tagliafico (63) a ratat cea mai mare şansă de gol, din 3 metri, dar Alowais a fost la post. Di Maria (72) a tras din unghi, însă Alowais nu a avut emoţii. Messi (84) şi Alvarez (90+11) l-au testat pe portarul saudit cu lovituri de cap, iar Alamri (90+1) a respins o minge de pe linia porţii.
O fază dramatică s-a petrecut în min. 90+5, când portarul Alowais a ieşit să prindă o minge înaltă şi l-a lovit involuntar cu genunchiul în figură pe coechipierul său Alshahrani, care a fost evacuat pe targă cu nasul spart.
Scaloni a pierdut duelul tactic cu selecţionerul Arabiei Saudite, Herve Renard, echipa din Orientul Mijlociu surprinzând prin disciplina tactică.
La CM 2018, Argentina a părăsit turneul final din Rusia după optimile de finală (3-4 cu Franţa), iar Arabia Saudită a debutat cu un eşec la scor în faţa Rusiei (0-5).
Argentina va avea o misiune dificilă în a trece de grupă după ce a pierdut în faţa echipei cotate mai slab.
Dan Negru îi avertizează pe microbişti să nu parieze pe meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar.
Acesta a dat exemplu şi Campionatul Mondial din 2006.
"Nu pariați pe meciurile de Mondial! Va fi un CM in care pariorii vor pierde bani pentru că fotbalul de azi e mai mincinos ca niciodată. Corupții din FIFA și UEFA dau clasă găinarilor de la noi care au ieșit din pușcării scriind cărți.
Jucatori și oficiali obișnuiți cu corupția vor regiza un Mondial care va sta la mâna mafiei pariurilor.
La Mondialele din 2006 unele rezultate din grupe se ştiau de dinaintea primului meci dar lista mafiei pariurilor e lunga.
Campionatul Italiei, arestările barosanilor din diferite campionate arată cât de pătat e fotbalul.
Înaintea fiecărui meci, TVR ar trebui să avertizeze despre mafia pariurilor.
Fotbaliști talentați însă ușor coruptibili și oficiali FIFA urmariți pentru corupție vor transforma Mondialul intr-o ruletă de pierdut bani..
Pentru că domnul Caragiale avea dreptate: "norocul e prea puțin și lumea e prea multă"", a scris Dan Negru pe Instagram.
Aproape trei milioane de bilete pentru Cupa Mondială de fotbal din Qatar au fost vândute, a anunţat duminică FIFA, dezvăluind totodată că turneul urmează să-i aducă o sumă record de 7,5 miliarde de dolari (7,2 miliarde de euro) până la sfârşitul anului, informează AFP.
Cele 7,2 miliarde de euro reprezintă veniturile generate timp de patru ani de instanţa conducătoare a fotbalului mondial şi depăşesc estimarea iniţială cu un miliard.
Un purtător de cuvânt al FIFA a declarat pentru AFP că 2,95 milioane de bilete au fost vândute înaintea meciului de deschidere de duminică, dintre Qatar şi Ecuador, de la Al-Khor, în nord-estul emiratului.
Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a salutat în faţa celor 211 membri ai Federaţiei internaţionale faptul că aceste "cifre fantastice" au fost atinse "în ciuda Covid-ului, în ciuda diferitelor crize din lume".
Startul Cupei Mondiale a declanşat o renaştere a interesului faţă de această competiţie, în ciuda criticilor extrasportive legate de organizarea turneului de către Qatar. S-au format cozi în faţa centrului de bilete al FIFA de la Doha, iar fanii au raportat timpi lungi de aşteptare pentru a cumpăra tichete online.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu