Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) consideră că, în afară de postul public TVR 1, niciun post de televiziune nu poate fi recepţionat în mod direct de telespectatori, prin urmare niciun altul nu poate fi considerat 'free to air'.
Această decizie urmează să fie transmisă televiziunii publice şi Antena Tv Group care s-au adresat CNA în această chestiune după ce Pro TV a anunţat că va difuza o parte din meciurile de la Campionatul European de fotbal.
TVR a trimis, pe 13 mai, o solicitare Consiliului, pentru a stabili dacă Pro TV, care a achiziţionat drepturi de transmisie a Campionatului European de Fotbal 2016 - considerat 'eveniment de importanţă majoră' - poate fi asimilat unui post 'free to air'. Ulterior, şi reprezentanţii Antena Tv Group au trimis o scrisoare CNA, înregistrată pe 6 iunie, în care se menţionează că respectiva companie privată 'în calitate de radiodifuzor cu statut must carry a participat cu bună credinţă la licitaţia organizată de deţinătorul de drepturi UEFA, pentru achiziţionarea drepturilor tv pentru Campionatul European de Fotbal din Franţa'.
Potrivit scrisorii, pachetul îndeplinea 'criteriile de eligibilitate stabilite prin caietul de sarcini în ceea ce priveşte statutul său ca radiodifuzor must carry, în conformitate cu legea aplicabilă', iar Antena Tv Group 'înţelege să se alăture întru totul iniţiativei Televiziunii Române'.
De altfel, la şedinţa CNA de marţi au fost prezenţi reprezentanţi ai acestui grup media.
'Vă rugăm să luaţi act de faptul că statutul juridic de canal pay tv nu permite respectivului radiodifuzor contractarea, în regim de exclusivitate a pachetului 'free to air' pentru Campionatul European de Fotbal 2016, eveniment de importanţă majoră pentru cetăţenii români', se mai arată în scrisoarea Antena Tv Group.
În şedinţa CNA de marţi au fost avansate, iniţial, două propuneri, de către Radu Herjeu şi Lorand Turos
Radu Herjeu a declarat că, în răspunsul înaintat TVR, trebuie menţionat că niciun post tv, cu excepţia celui public, nu poate fi considerat 'free to air'.
La rândul său, Turos a spus că respectiva menţiune trebuie să vizeze doar Pro TV. 'Pro TV difuzează pe satelit, criptat, pe cablu unde nu este în 'must carry', accesul utilizatorului final este pe bază de contract comercial, nu putem considera că este 'free to air', a declarat Turos.
Cele două propuneri nu au întrunit numărul necesar de voturi, într-o primă fază. La finalul acestei prime runde de vot, Turos a părăsit sala.
'De două săptămâni ne chinuim (să luăm o decizie - n.r.). Atunci să ne depunem mandatele şi să mergem acasă', a declarat el. Membrul CNA Valentin Jucan a declarat că răspunsul CNA la solicitarea TVR va avea, cel mai probabil, valoare consultativă, dar şi de precedent.
'Faptul că TVR are probleme financiare este o chestiune care provoacă neplăceri şi încalcă dreptul românilor care plătesc taxe. În acest context, un post tv reuşeşte să obţină acest pachet. Noi trebuie să dăm un răspuns cât se poate de simplu către televiziunea română. Nimeni n-o să întrerupă emisia. Este un document care mai mult ca sigur va fi folosit într-o viitoare situaţie', a explicat Valentin Jucan.
'Mare atenţie la răspunsul pe care îl dăm acum. La următoarele licitaţii cineva ar putea să vină în faţa CNA să spună: 'Dumneavoastră aţi spus să facem aşa, a adăugat Jucan. Într-un final, decizia CNA a fost votată în unanimitate. Potrivit articolului 21 din Legea audiovizualului, invocat de membrii CNA reuniţi marţi în şedinţa prezidată de Răsvan Popescu, 'evenimentele de importanţă majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber'.
Articolul mai prevede că lista evenimentelor considerate de importanţă majoră se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Consiliului, şi este comunicată Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu