CNAS a cerut 4,2 miliarde, a primit 1,7. Baciu: Toți angajații au muncit vineri și sâmbătă până la miezul nopții

FOTO: Facebook@Andrei Baciu
FOTO: Facebook@Andrei Baciu

Din banii primiți din Fondul de rezervă al Guvernului se vor asigura, în primul rând, salariile angajaților din domeniul sănătății.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a primit puțin peste 40% din suma solicitată din Fondul de rezervă al Guvernului, concret, a cerut 4,2 miliarde de lei și a primit 1,7 miliarde, a transmis, luni, președintele CNAS, Andrei Baciu.

”La şedinţa la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută au fost alocate 1,7 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru bugetul Casei Naţionale.

Solicitarea noastră a fost de 4,2 miliarde, iar, în conformitate şi cu ce a declarat la finalul şedinţei purtătorul de cuvânt al Executivului, în absenţa unei rectificări, aceasta este soluţia prin care se alocă fonduri pentru toţi ordonatorii de credit, motiv pentru care aceasta a fost suma alocată în acest moment.

Vom avea în continuare toate aceste demersuri pe care le facem deja de multe săptămâni pentru a ne asigura că banii necesari vor ajunge şi la CNAS şi ulterior la furnizori”, a explicat Baciu, scrie Agerpres.

Andrei Baciu a menționat că din această sumă se vor asigura, în primul rând, salariile către angajaţii din domeniul sănătăţii şi banii rămaşi vor fi distribuiţi într-un procent egal către toate domeniile de asistenţă medicală pe care CNAS le plăteşte.

Totodată, șeful CNAS a fost întrebat dacă instituția va mai primi și alți bani dinspre Guvern, acesta subliniind că CNAS face ”toate demersurile pentru a identifica cele mai bune soluții și pentru a traversa această situație destul de dificilă”.

Baciu: ”Trebuie repetată acea muncă de mai multe ori”

Mai mult, acesa precizat că deja există o procedură de distribuire a acestor bani distribuiți pentru luna noiembrie.

”Practic, alocarea şi distribuirea în ţară a unui astfel de buget de obicei se face într-o lună de zile.

Atunci când se alocă acelaşi buget pentru o lună de zile în mai multe reprize, practic trebuie repetată acea muncă de mai multe ori. Toţi angajaţii de la CNAS au lucrat şi vineri şi sâmbătă până la miezul nopţii tocmai pentru a putea face banii să plece cât mai repede”, a transmis Baciu.

El a adăugat că sunt mai multe tipuri de probleme care trebuie rezolvate, menţionând că s-a făcut o analiză la nivelul tuturor celor 372 de spitale publice pe care o va transmite la Ministerul Sănătăţii.

"Împreună cu Ministerul Sănătăţii vom avea astăzi, mâine o discuţie cu privire la partea de spitale. Pentru că, din această analiză pe care o avem, există multiple cauze care duc, pe de o parte, la lipsa resurselor necesare, multiple cauze pentru care este necesară identificarea soluţiilor care nu ţin numai de CNAS sau de Ministerul Sănătăţii, ţin de mai multe instituţii", a transmis Andrei Baciu.

Întrebat în legătură cu diferenţa de bani care rămâne neacoperită, având în vederea că CNAS a primit doar 1,7 miliarde de lei, Andrei Baciu a precizat: "În absenţa unui mecanism de rectificare bugetară, alocările se fac, cel puţin în cazul nostru, (...) lunar".

”Practic, aceştia sunt banii pentru luna noiembrie, urmând ca discuţia pentru luna decembrie să o avem. Avem deja, evident, o analiză foarte clară transmisă în multiple rânduri pentru luna decembrie, însă alocările pentru luna decembrie vor urma în perioada următoare. Pentru noiembrie, aceasta este situaţia”, a mai explicat Baciu.

Citește și: Anunț important făcut de Andrei Baciu, președintele CNAS: După 25 de ani de activitate a venit momentul! / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel