CNAS: De la 1 ianuarie 2013, reţeta clasică autocopiantă dispare

marius filip
marius filip

Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marius Filip, a declarat, joi, că, de la 1 ianuarie 2013, reţeta clasică autocopiantă dispare, iar pentru medicii care nu au legătură la internet sau care au probleme cu acesta există varianta prescrierii offline.

"Avem o soluţie pentru situaţiile în care nu există legătură la internet sau sunt probleme cu internetul, respectiv varianta offline. Nu s-a gândit nimeni la ea, este folosită doar de trei şi ceva la sută dintre prescriptori", a spus medicul şef al CNAS, citat de Mediafax.

Marius Filip a adăugat că de la 1 ianuarie 2013 medicii vor prescrie în sistem online şi varianta de rezervă va fi aceea offline, data fiind certă, întrucât introducerea rețetei electronice nu mai poate fi amânată, având în vedere că pentru pregătirea noului sistem de eliberare a rețetelor s-au alocat fonduri europene în valoare de opt milioane de euro.

După primele patru luni de utilizare a sistemului de prescriere electronică a reţetelor compensate şi gratuite, medicii au semnalat Casei de Asigurări de Sănătate o serie de erori a Sistemului Informatic de Prescripţie Electronică (SIPE), aceasta având timp suficient să le rezolve până la 1 ianuarie 2013, după cum au precizat reprezentanții SNFP şi FNPMF.

Astfel, elevii care au împlinit 18 ani apar neasiguraţi, deşi conform legii, rămân asiguraţi dacă îşi continuă şcolarizarea, până la 26 ani; pensionari cu pensii sub 700 lei apar ca pensionari obişnuiţi, cu pensii peste 700 lei; nou-născuţii sunt validaţi în sistem abia după a doua lună, astfel încât nu pot beneficia de servicii în sistemul de asigurări în primele două - trei luni de viaţă şi nici serviciile acordate acestora nu pot fi decontate conform legii, către furnizori; persoane cu handicap sau beneficiari ai unor legi speciale care ar avea dreptul la reţete gratuite apar ca pensionari obişnuiţi.

Reprezentanţii SNFP şi FNPMF au mai arătat că încă mai există cazuri în care medicul află interogând Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) "că pacientul viu aflat în faţa sa şi care solicită un serviciu medical ar fi de fapt decedat", sau că, deşi timpul necesar verificării şi înregistrării unei reţete electronice în SIPE este de obicei de 30 - 50 de secunde, există perioade în care acesta răspunde, uneori cu o eroare, după mult mai mult timp. O altă problemă semnalată CNAS o reprezintă întreruperile de curent electric, de acces la internet - problemele temporare, dar inerente ale componentelor hardware şi software -, ce duc, potrivit SNFP şi FNPMF, la perturbarea activităţii medicale şi nemulţumirea pacienţilor, nevoiţi să aştepte remedierea problemelor.

Ori, aceste erori, susțin medicii, fac imposibil eliberarea rețetei electronice, de aceea ei au propus ca şi după 1 ianuarie 2013 să existe posibilitatea de prescriere offline pe formulare pretipărite, în cazul în care apar astfel de probleme.
Prescrierea electronică şi eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistemul prescripţiei electronice (online şi offline), de la 1 ianuarie 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel