CNAS îi lasă din nou pe pacienții seropozitivi fără medicamente

aras hiv sida
aras hiv sida

Mai multe judeţe din ţară au întrerupt tratamentul destinat persoanelor seropozitive din cauza lipsei fondurilor şi a managementului defectuos al programului, susţine Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIPA (UNOPA).

Reprezentanţii organizaţiei spun că spitalele nu mai au medicamente pentru persoanele seropozitive. Fără tratament, acestea nu au cum să lupte cu virusul HIV, iar pacienţii sunt nevoiţi să bată zilnic la poarta spitalului în speranţa că medicamentele a sosit şi îşi pot relua tratamentul care îi ţine în viaţă, informează Agerpres. Situaţia este specifică începutului de an în România, a fost la fel şi anul trecut şi se datorează mai multor factori, în principal din cauza întârzierii fondurilor de la Casa Naţională, dar şi iresponsabilităţii unor manageri de spitale care nu urgentează nişte achiziţii şi nu îşi asumă decizii pentru achiziţii de urgenţă când sunt puse în pericol vieţile pacienţilor, afirmă reprezentanţii ai UNOPA. Potrivit acestora, probleme au pacienţii din judeţele din Moldova, plus Galaţi, Prahova,Giurgiu, Olt, Vâlcea, Dolj, Mureş, Timiş, Hunedoara, Bucureşti. Ei au întrerupt total sau parţial tratamentul pentru persoanele seropozitive.

'Solicităm Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale să nu mai asiste iresponsabili la această situaţie, pentru că este vorba de viaţa unor oameni, oameni care mor pentru că nu mai au tratament. Aceste instituţii sunt cele responsabile şi care au mecanismele să rezolve situaţia, iar gravitatea ei impune acţiuni imediate", a declarat Iulian Petre, director executiv al UNOPA. Potrivit acestuia, pentru a nu se mai repeta situaţia, UNOPA solicită CNAS "să dea dovadă că îi pasă şi să recurgă în regim de urgenţă la achiziţia centralizată a tratamentului, măsură care este prevăzută încă din 2009 de Contractul Cadru, dar care nu a fost pusă în aplicare de Casa Naţională".

"Solicităm public ministrului Sănătăţii şi preşedintelui CNAS să explice persoanelor seropozitive din România cum s-a ajuns în această situaţie şi să prezinte măsurile luate pentru salvarea vieţii acestor persoane, infectate în cea mai mare parte când erau copii, în spitalele comuniste', a conchis directorul executiv al UNOPA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel