Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România a propus ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, şi ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, iniţierea demersurilor necesare pentru ca plata indemnizaţiilor lunare pentru toate persoanele cu handicap grav să fie făcută prin Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi respectiv a municipiului Bucureşti şi asigurarea finanţării acesteia de la bugetul de stat, începând cu data de 1 ianuarie 2020.
În petiţia adresată celor doi miniştri, Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România subliniază că întârzierea adoptării acestei măsuri va conduce la efecte 'dezastruoase' pentru viaţa şi autonomia persoanelor cu dizabilităţi din România. Potrivit CNDR, 'abuzurile şi efectele negative' generate de prevederile legislative actuale sunt înregistrate în fiecare zi de la organizaţiile membre ale CNDR şi de la persoanele cu dizabilităţi din întreaga ţară, iar ritmul şi volumul acestor 'măsuri abuzive este în creştere rapidă', ceea ce a condus la solicitarea CNDR de aprobare şi adoptare cât mai rapidă a măsurilor bugetare care să oprească această tendinţă îngrijorătoare la nivel naţional.
'Autorităţile publice locale au obligaţia de a angaja şi salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav, precum şi de a asigura plata indemnizaţiei lunare în cazul în care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta, conform prevederilor Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Tot Legea 448/2006, la art. 58, alin. (3) si (10), prevede, în mod discriminatoriu pentru persoanele cu handicap, că adultul cu handicap vizual grav primeşte pentru plata însoţitorului o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului personal gradaţia 0, stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Sumele aferente drepturilor prevăzute la alin. (1)-(5) şi cheltuielilor de administrare se asigură din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, iar plata acestora se realizează de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială prin agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti', afirmă CNDR.
CNDR susţine că Legea 448/2006 prevede surse de finanţare diferite pentru acelaşi tip de prestaţie cuvenită persoanelor cu handicap grav, fapt care 'generează o abordare discriminatorie' în privinţa acordării acestei indemnizaţii persoanelor cu handicap grav faţă de persoanele cu handicap vizual grav, în sensul că susţinerea finanţării indemnizaţiilor lunare acordate persoanelor cu handicap grav (cu excepţia persoanelor cu handicap vizual grav) a fost plasată în sarcina autorităţilor locale 'fără alocări bugetare suficiente, în timp ce finanţarea indemnizaţiilor cuvenite persoanelor cu handicap vizual grav este susţinută direct de la bugetul de stat'.
'Având în vedere cele expuse mai sus, propunem iniţierea demersurilor necesare pentru ca plata indemnizaţiilor lunare pentru toate persoanele cu handicap grav să fie făcută prin Agenţiile Judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială şi respectiv a municipiului Bucureşti şi asigurarea finanţării acesteia de la bugetul de stat, începând cu data de 1 ianuarie 2020', arată CNDR.
Demersul este susţinut de: Filiala Bucureşti a Asociaţiei Distroficilor Muscular, Asociaţia Calea spre Acces, Asociaţia pentru Persoane cu Dizabilităţi Fizice 'Sf. Haralambie' Braşov, Asociaţia Distroficilor Muscular din România, Federaţia Sindicatul Asistenţilor Personali ai Persoanelor cu Handicap România, Asociaţia Persoanelor cu Disabilităţi Fizice Dej, Asociaţia Handicapaţilor Neuromotor - Argeş, Fundatia Star Hope, Filiala Arad a Asociaţiei Distroficilor Muscular, Asociaţia Pro Stem Cell, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News