Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) susţine propunerea ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, pentru găsirea unei soluţii optime privind mai buna administrare de către Biserică a resurselor încasate.
'Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) recunoaşte rolul extrem de important jucat de Biserica Ortodoxă Română (BOR) în menţinerea identităţii naţionale şi apărării valorilor creştine, dar îşi exprimă susţinerea pentru o mai bună administrare a resurselor neimpozitate, colectate de la cetăţeni. Astfel, CNMR susţine propunerea ministrului finanţelor publice pentru găsirea unei soluţii optime, astfel încât resursele colectate de la cetăţeni să fie folosite transparent şi în ajutorul acestora', se evidenţiază într-un comunicat.
Raport anual
Totodată, CNMR solicită BOR publicarea unui Raport Anual în acest sens, iar pentru anul 2018 propune 'crearea unui program dedicat Centenarului prin care populaţia României să cunoască şi să înţeleagă rolul extrem de important al Bisericii şi cu precădere al preoţilor din mediul rural în făurirea UNIRII'.
Declarații Cumpănașu
'Biserica Ortodoxă Română este o instituţie fundamentală a statului român în faţa atacurilor concertate pentru distrugerea românismului. Din păcate însă, BOR rămâne o instituţie netransparentă şi cu o activitate redusă în contracararea atacurilor la temelia statului român. De aceea susţin total iniţiativa lui Teodorivici de a crea mecanismele concrete de transparentizare şi eficientizare a resurselor Bisericii, care acum nu sunt supuse impozitelor sau taxelor şi nici vreunui control al statului', a declarat preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, citat în comunicat.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că sumele pe care teoretic statul ar trebui să le ia ca impozit Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vor rămâne în cadrul bisericii pentru activităţi cu caracter social. 'Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar în a sublinia mult mai bine şi mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social. Adică, acele sume pe care statul teoretic al trebui să le ia rămân la Biserică. Nu le ia statul deloc, iar biserica de acei bani întreprinde activităţi cu caracter social pe care statul le menţionează şi anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilităţi, oameni în vârstă', a declarat, sâmbătă, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3, în care a fost întrebat dacă mai susţine impozitarea Bisericii potrivit unor declaraţii făcute anul trecut în acest sens.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu