Invadarea Ucrainei mai dificilă decât pare. Ce au spus înalţii funcţionari ruşi interceptaţi de serviciile americane

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Înalţi funcţionari ruşi, ale căror comunicaţii au fost interceptate de serviciile de informaţii americane, consideră că o invazie la scară amplă a Ucrainei de către Rusia ar putea fi mai dificilă şi mai costisitoare decât cred preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi colaboratori de-ai săi de la Kremlin, a relatat CNN, care citează patru persoane neidentificate care au legături cu serviciile de intelligence ale SUA, conform Agerpres.

Trei dintre surse au declarat că printre înalţii funcţionari ruşi se numără agenţi ai serviciilor secrete şi din armată. Aceştia şi-ar fi exprimat nemulţumirea faţă de posibilitatea ca planurile lor să fie descoperite şi expuse public de către naţiunile occidentale, au declarat două surse, citând comunicaţii interceptate.

CNN menţionează că, totuşi, nu există dovezi că aceşti oficiali ruşi s-ar opune planului în ansamblu sau că ar urma să se opună ordinelor lui Putin, au declarat două dintre surse.

O altă sursă familiarizată cu serviciile de informaţii americane a remarcat că Rusia are o armată profesionistă de la care este de aşteptat să pună în aplicare eficient ordinele lui Putin.

Totuşi, personalul din domeniul apărării Rusiei crede că va fi dificil, scrie CNN, care citează de această dată o înaltă oficialitate europeană, a cărei identitate nu o dezvăluie.

În evaluări, vedem că este clar că unii oameni din sfera apărării (ruse) nu par să înţeleagă cu adevărat care este strategia, a adăugat sursa citată, menţionând totodată că evaluările sugerează că personalul din domeniul apărării consideră că este foarte dificil ca strategia să funcţioneze.

O altă sursă militară familiarizată cu activitatea serviciilor de informaţii americane a declarat că modul în care planificarea făcută de Rusia a evoluat şi s-a extins în ultimele două luni sugerează că oficialităţile ruse au ţinut cont de îngrijorările care le-au fost transmise.

SUA au informaţii destul de solide despre manevrele armatei ruse, care a desfăşurat peste 100.000 de militari la frontiera Ucrainei, iar aceste informaţii au oferit Washigtonului o vizibilitate mai bună decât de obicei asupra operaţiunilor armatei ruse, scrie CNN, care notează că în ultimele două săptămâni au apărut noi tabere şi s-au înregistrat noi transferuri de militari ruşi şi de echipament. 

VEZI ȘI: Josep Borrell, avertisment privind situația din Ucraina: Cel mai periculos moment pentru Europa după Războiul Rece

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, avertizează că Europa se confruntă cu "cel mai periculos moment" în materie de securitate de după Războiul Rece. Afirmațiile au fost făcute la Washington, oficialul subliniind însă că rămâne "posibilă" o soluţie de tip diplomatic cu Rusia.

"Din punctul meu de vedere, trăim în mod categoric cel mai periculos moment pentru securitatea Europei de la sfârşitul Războiului Rece. Nu mobilizează nimeni 140.000 de militari puternic înarmaţi la frontiera altei ţări fără ca acest lucru să reprezinte o ameninţare majoră", a declarat Joseph Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o luni cu secretarul de Stat american, Antony Blinken.

"Totuşi, noi credem că este posibilă o soluţie diplomatică la această criză. Sperăm la ce este mai bine, dar ne pregătim pentru ce este mai rău", a subliniat Josep Borrell Fontelles, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului La Libre Belgique.

Antony Blinken: Consecinţe teribile pentru Ucraina

La rândul său, Antony Blinken a negat că Washingtonul ar genera "alarmism", subliniind că "pur şi simplu sunt prezentate datele".

"Nu credem că preşedintele rus, Vladimir Putin, a luat o decizie, dar a mobilizat mijloace şi, dacă va decide, poate acţiona foarte rapid contra Ucrainei într-un mod care va genera consecinţe teribile pentru Ucraina, pentru Rusia şi pentru noi toţi", a afirmat Antony Blinken.
Rusia este acuzată că a mobilizat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel