Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis joi reverificarea procurorului general Augustin Lazăr în ceea ce priveşte calitatea de lucrător sau colaborator al securităţii comuniste, având în vedere informaţiile şi elementele noi care au fost dezbătute în presă.
"Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la procurorul general al României, Augustin Lazăr, Colegiul CNSAS, în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi care au fost dezbătute în mass-media", se arată într-un comunicat al CNSAS.
Pe de altă parte, CNSAS informează că afirmaţiile făcute de Mădălin Hodor, funcţionar în cadrul Consiliului, cu privire la Augustin Lazăr nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei, iar acesta nu are mandat de reprezentare din partea Colegiului CNSAS.
De asemenea, Augustin Lazăr a fost acuzat că a refuzat eliberarea condiţionată a unui disident anticomunist, Iulius Filip, pe vremea când era membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud.
Augustin Lazăr a respins aceste acuzaţii şi a dat publicităţii adeverinţe de la CNSAS în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea sa de lucrător sau de colaborator al Securităţii comuniste.
"Resping categoric afirmaţiile nefondate lansate în spaţiul public, în cursul zilei de azi, de către anumite persoane interesate, potrivit cărora aş fi făcut poliţie politică. Această dezinformare este contrazisă de adeverinţele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii din datele de 18 iunie 2009, 14 februarie 2019, 27 februarie 2019, acte publice ce pot fi consultate pe site-ul acestei instituţii şi în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea mea de lucrător sau de colaborator al Securităţii. Faţă de cele expuse anterior, apreciez că atacurile concertate din ultimele zile la adresa mea, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmăresc atât decredibilizarea mea în calitate de procuror general, cât şi destabilizarea Ministerului Public", declara Lazăr, pe 2 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News