CNSAS. Ce conține pachetul minim de servicii medicale pentru 2015

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Modificările aduse la contractul–cadru care reglementează condiţiile acordării asisţenţei medicale şi normelor metodologice de aplicare în anul 2015 au intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2015. Acestea  aduc o serie de noutăţi menite să asigure un acces mai bun al pacienţilor la serviciile medicale şi să întărească disciplina contractuală în sistemul de sănătate publică. 

Pentru anul 2015, pachetul minim de servicii medicale conţine următoarele noutăţi:

- În asistenţa medicală primară au fost introduse serviciile de prevenţie, respectiv "consultaţia preventivă" În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate a fost stabilită periodicitatea acordării consultaţiilor pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei - se acordă o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere. La capitolul asistenţa medicală spitalicească, unde funcţiona doar criteriul de urgenţă medico-chirurgicală, a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesită tratament în afecţiuni care nu necesită izolare între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienţilor în regim de spitalizare de zi. Modificarea asigură accesul la servicii medicale cu impact asupra sănătăţii publice. (de exemplu: tratamentul rabiei)

- În ceea ce priveşte pachetul de servicii de bază: Asistenţa medicală primară: Au fost introduse servicii de administrare de tratamente în timpul programului de lucru în cabinet. S-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, respectiv de la 21 la 42. A fost introdusă spirometria în cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de medicii de familie. Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice Serviciile de supraveghere a sarcinii şi lehuziei se realizează printr-o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere.

Citește și: Cardul de sănătate. Reglementări privin utilizarea acestuia, începând cu data de 1 mai 2015

- În cadrul consultaţiilor de planificare familială au fost introduse evaluarea şi monitorizarea statusului genito - mamar şi tratamentul complicaţiilor. A crescut, de la două la patru, numărul consultaţiilor de planificare familială care se acordă anual fiecărui asigurat. Pentru afecţiunile cronice sunt prevăzute 4 consultaţii medicale de specialitate pe trimestru, dar nu mai mult de două pe lună. Conform vechiului contract–cadru, pacienţii cu afecţiuni cronice beneficiau de o consultaţie pe lună sau pe trimestru, după caz. Au fost introduse proceduri, tratamente şi terapii noi: recoltare material bioptic; tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză. De asemenea, a fost introdus "sfatul genetic", care acorda de către medicul specialist în cabinetele de genetică aflate în structura ambulatoriilor de specialitate.

- În Lista serviciilor de sănătate conexe actului medical, în cadrul specialităţii neurologie şi neurologie pediatrică s-a introdus un serviciu nou, psihoterapie pentru copii şi adulti. De asemenea, la specialitatea psihiatrie pediatrică, au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.

- În asistenţa de medicină dentară: Serviciile care se acordau până la 31 martie 2015 doar copiilor cu vârsta de până la 18 ani, se acordă acum tuturor asiguraţilor, indiferent de vârstă. Proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă, care se acorda o data la 10 ani, se acordă acum o dată la 5 ani

- În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice: Au fost introduse noi investigaţii de imagistică şi vor fi decontate din fondul de sănătate noi tipuri de radiografii, ecografii, CT şi RMN În asistenţa medicală spitalicească A fost eliminat biletul de trimitere pentru bolnavii care necesită asistenţă spitalicească de lungă durată – ani şi pentru spitalizarea de zi în cazul monitorizării pacienţilor cu afectiuni oncologice.

"Am luat această măsură pentru ca, odată diagnosticat cu o afecţiune oncologică, pacientul să aibă un acces mai facil la tratamente şi îngrijiri medicale", a declarat Vasile Ciurchea, Preşedintele CNAS. Îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu A fost introdus un nou serviciu: kinetoterapie individuală Dispozitive medicale Au fost introduse dispozitive noi şi au fost excluse cele a căror utilizare nu mai este recomandată, îmbunătăţind astfel accesul asiguraţilor la dispozitive medicale destinate recuperării.

Dispozitive noi

- A fost introdusă proteza modulară cu manşon de silicon, care se acordă pentru amputaţie ca urmare a complicaţiilor diabetului zaharat şi ca urmare a afecţiunilor neoplazice la nivelul membrului inferior;

- A fost introdus nebulizatorul cu compresor, care se acordă copiilor cu mucoviscidoză cu vârsta până la 18 ani;

Potrivit noilor reglementări, schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului de sănătate şi a cererii de înscriere prin transfer. Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză cardul de sanatate sau pentru persoanele cărora li se va emite card naţional duplicat, precum şi pentru copii 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere prin transfer.

O altă prevedere stipulează că este interzisă reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardurilor naţionale de asigurări sociale de sănătate activate.

Citește și: CNAS. Contracte numai cu furnizorii de cititoare de card

Noul contract-cadru prevede sancţiunea de reziliere a contractelor pe o perioadă de 5 ani pentru furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, în situaţia în care între aceştia există contracte, convenţii, înţelegeri în scopul obţinerii de foloase materiale şi/sau băneşti de orice natură, cu excepţia situaţiilor prevăzute de actele normative precum şi situaţiilor rezultate ca urmare a desfăşurării activităţii specifice proprii de către furnizori.

De asemenea, noul contract-cadru prevede rezilierea contractului pentru furnizorii care nu respecta obligaţia de a nu încasa sume suplimentare pentru actele administrative necesare acordării serviciilor medicale, pentru care nu este stabilită o reglementare în acest sens.

"Am convingerea că noile reglementări vor contribui la creşterea accesului şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale pentru toţi pacienţii. Acest lucru va fi posibil prin implicarea pacienţilor şi semnalararea eventualelor încălcari ale drepturilor pacientului", a declarat Nicolae Banicioiu, Ministrul Sănătăţii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel