CNSAS, solicitare pentru BEC. Vrea listele definitive ale candidaților la Senat și Camera Deputaților

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

CNSAS cere toate listele definitive ale candidaților la alegerile parlamentare, precum și datele personale ale acestora.

Citește și: Mircea Geoană și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale / video

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a solicitat Biroului Electoral Central să transmită listele rămase definitive ale candidaților la alegerile parlamentare din 1 decembrie, dar și datele personale ale celor intrați în cursa pentru Camera Deputaților și Senat. 

”În vederea îndeplinirii mandatului instituțional de către CNSAS, conform art. 3, lit. b, coroborat cu art. 5, alin. 1 și 3 din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității (...), vă rugăm să ne transmiteți listele rămase definitive ale candidaților care vor participa la scrutinul din 1 decembrie, însoțite de declarația pe propria răspundere.

Concret, pe lângă declarațiile completate de candidați, (...) vă rugăm să ne puneți la dispoziție atât pe cale electronică, în format Excel, cât și în formă tipărită, următoarele date personale ale candidaților: nume și prenume (numele purtat anterior, acolo unde este cazul), data nașterii, locul nașterii, prenumele părinților și partidul sub sigla căruia candidează”, se arată într-o adresă transmisă de CNSAS Biroului Electoral Central, scrie Agerpres.

De asemenea, CNSAS cere și birourilor electorale de circumscripție județene să transmită datele legate de candidați.

”Vă adresăm rugămintea ca, prin intermediul dumneavoastră (n.r. - BEC), mesajul nostru să fie înaintat către președinții birourilor electorale de circumscripție județene, în vederea transmiterii datelor solicitate”, precizează sursa citată.

CNSAS verifică existența sau inexistența calității de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia în cazul candidaților la alegerile prezidențiale, generale, locale și pentru Parlamentul European. 

Care este data limită pentru finalizarea listelor de candidaturi

Amintim că potrivit calendarului alegerilor parlamentare, 2 octombrie a fost data limită de depunere a listelor de candidați și a candidaturile independente pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și pentru depunerea listelor de candidați ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale pentru toate circumscripțiile electorale. Pe 4 octombrie se anunță admiterea sau respingerea acestor candidaturi. 

Pe 17 octombrie este termenul limită pentru depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripțiile electorale, iar pe 19 octombrie este termenul limită pentru admiterea sau respingerea candidaturilor pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripțiile electorale din țară.

Pe data de 28 octombrie se va constata rămânerea definitivă a candidaturilor pentru circumscripțiile electorale din țară, iar pe 1 noiembrie începe campania electorală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel